PreporukaTemeProfesor Enver Imamović dao pojašnjenje: 'Kralj Tvrtko nije nosio suknju, već...'

Profesor Enver Imamović dao pojašnjenje: ‘Kralj Tvrtko nije nosio suknju, već…’

Nakon što se Semir Efendić, lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu te načelnik Općine Novi Grad Grad, na društvenim mrežama oglasio se povodom gradnje spomenika Kralja Tvrtka I Kotromanića te kazao kako smatra neprimjerenim da se Kralj Tvrtko prikazuje kao neko ko je nosio “suknju”, o čemu se radi pojasnio je za portal Radiosarajevo.baistaknuti historičar Enver Imamović.

“Ideja gradonačelnice Benjamine Karić o podizanju spomenika Kralju Tvrtku u Sarajevu je lijepa.

I nova lokacija na Marijn Dvoru je dobra. Ali mi nikako ne ide u glavu da je Kralj Tvrtko hodao u suknji. Mislim da je bilo mnogo primjerenije napraviti spomenik kralja kao konjanika kako je to u svim drugim evropskim državama koje su bile kraljevine”, napisao je Efendić na svom Facebook profilu.

Međutim, profesor Enver Imamović ističe za portalRadiosarajevo.ba da se tu ne radi “ni o kakvoj suknji već uobičajenoj srednjovjekovnoj nošnji koja se nosila u čitavoj Europi, pa tako i u Bosni”.

“I u antičko doba, u doba Rimljana i Grka također su muškarci nosili takvu odjeću – koja, ponavljam, nije suknja. Spomenik treba odražavati izgled lica kako je ono izgledalo u određenom vremenu“, kazao je Imamović za naš portal.

Dodao je da umjetnici koji rade na spomenicima znaju svoj posao jer “neće nijedan umjetnik praviti statuu neke ličnosti iz neke epohe, a da ne zna osnove iz te opohe, šta su jeli, kako su živjeli, kako su se oblačili”

“Svi umjetnici koji rade dobro se pripreme i prouče ličnost koju rade i epohu iz koje dolazi”, zaključio je Enver Imamović za portal Radiosarajevo.ba.

Kralj Tvrtko je za Bosnu i Hercegovinu jedna od najznačajnijih historijskih ličnosti i potvrda njenog državnog kontinuiteta i suvereniteta.

Radiosarajevo.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE