Lokalne TemeProdaja nekretnina KTK Visoko: Četiri ponuđača javila se za zemljište, pod kojim...

Prodaja nekretnina KTK Visoko: Četiri ponuđača javila se za zemljište, pod kojim je i lokalitet Aerodrom

Prodaju se nekretnine preduzeća KTK Visoko, koje je u stečaju od septembra pošle godine. Radi se o kombinatu koji je donio procvat kožarstva u ovom gradu, a koji je nekada bio privredni gigant. Prodaja imovine stečajnog dužnika putem javnog nadmetanja (licitacije) održana je 9. novembra u Visokom, u prostorijama ovog preduzeća. Prema riječima stečajnog upravnika Enesa Ganića, bila je uspješna.

PROPISI I DEPOZIT

– Prodaja imovine stečajnog dužnika KTK Visoko putem licitacije bila je uspješna. Na LOT 1, koji je najveći i obuhvata 18 čestica, odnosno 18 nekretnina, površine oko 400 duluma, prijavila su se četiri ponuđača. Podnijeli su ponudu u roku koji je bio predviđen i uplatili depozite od 50.000 KM, te dostavili dokumentaciju koja je javnim pozivom tražena. Ako su privredni subjekti, treba da dostave rješenje o registraciji ne starije od tri mjeseca, a kada su u pitanju tehnička lica, ona su bila dužna da dostave CIPS i kopiju lične karte. Kada je u pitanju LOT 2, on obuhvata četiri nekretnine. Prijavila su se tri ponuđača. Prodane su i te nekretnine, izjavio je za Oslobođenje Enes Ganić.

Stečajni dužnik ima obaveze od 50 miliona maraka. Među njima su one za PDV, direktne poreze, bruto plaće, prema povjeriocima…

Napomenuo je da se radi o fizički odvojenim cjelinama i nekretninama koje su bile funkcionalno vezane za pristupni put, na osnovu čega su i formirani LOT-ovi.

– Mi smo za LOT 1 rangirali ponuđače od prvog do trećeg mjesta. Depozit za rangirane ponuđače se zadržava, dok prvorangirani ne uplati kompletnu cijenu. Tada će se drugorangiranom i trećerangiranom vratiti novac koji je uplaćen kao depozit. Ako to prvorangirani ne učini, onda će se ići sa drugorangiranim, a ako i on ne učini, onda sa trećerangiranim. Nadam se da se to neće desiti. Takav je propis, objasnio je Ganić.

Procijenjena vrijednost LOT-a 1, u kojem je među 18 parcela i lokacija Aerodrom, iznosi 1.707.534,63 KM, a LOT 2 je vrijedan 37.178 maraka.

OBUSTAVLJEN PROCES

Račun KTK Visoko blokiran je od 2013. godine. Dio imovine je prodat u sudskom izvršnom postupku, bitan za osnovnu djelatnost, a to je prerada i proizvodnja kože. Prema mišljenju stečajnog upravnika, tehnološki proces je obustavljen i ne postoji mogućnost da se nastavi. Stečajni dužnik ima obaveze od oko 50 miliona maraka. Među njima su obaveze prema Razvojnoj banci FBiH, Elektroprivredi BiH, obaveze za PDV od 3.235.826 KM, obaveze za direktne poreze 1.393.403 KM, po osnovu bruto plaća 24.730.363 KM, po osnovu obaveza prema povjeriocima 7.836.591 KM…

Visoko.co.ba / Oslobođenje

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE