ZanimljivostiNauka i tehnologijaProbiotici ne čine mnogo za zdravlje crijeva, pokazalo je novo istraživanje iz...

Probiotici ne čine mnogo za zdravlje crijeva, pokazalo je novo istraživanje iz Teksasa

Bilo da su sadržani u jogurtu ili u kapsulama, probiotici ne čine baš mnogo za zdravlje crijeva, pokazao je novi izvještaj američke gastroenterološke asocijacije.
Prema ovom izvještaju, takozvane dobre bakterije ne čine mnogo za zdravlje crijeva, uključujući i probavne smetnje poput Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa ili sindroma iritabilnog crijeva.

“Za većinu probavnih bolesti koje smo proučavali trenutno nema dovoljno dokaza koji bi preporučili upotrebu probiotika”, rekao je doktor Geoffrey Preidis, pedijatrijski gastroenterolog u Teksaškom medicinskom centru i portparol AGA-e.

Ovisno o mjestu u kojem živite, probiotici se prodaju bez recepta ili na recept, ali dodaci mogu biti skupi i njihova formulacija varira, piše CNN.

“Iako naša smjernica ističe nekoliko slučajeva upotrebe probiotika, još je važnije je podvući da pretpostavke javnosti o koristima probiotika nisu utemeljene”, rekla je doktorica Grace L. Su, profesorica medicine i šef gastroenterologije na univerzitetu Michigan.

Probiotici su sićušni živi organizmi, uključujući određene bakterije, koji se obično nalaze u namirnicama poput jogurta ili dodataka prehrani. Oni su živi mikroorganizmi koji kada se daju u adekvatnoj dozi pružaju zdravstvenu korist, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

“Izbor efikasnog probiotika znači podudaranje određenog probiotičkog soja s vrstom bolesti koja treba liječenje. Oznake na probiotičkim proizvodima nisu od pomoći”, kazala je Lynne McFarland, vanredna profesorica medicinske hemije na univerzitet u Washingtonu.

Probiotici su postali popularniji jer su istraživači saznali više o ulozi bakterija u crijevima ili mikrobiomu na naše gastrointestinalno zdravlje, a probiotici obećavaju efikasan način promjene mikrobioma u našu korist.

“Nadamo se da ćemo što bolje razumjeti mikrobiom kako bismo efikasnije mogli izabrati probiotike koji bi u određenim okolnostima mogli biti korisni”, rekao je doktorica Su.

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE