BiHPolitikaPrliću, Stojiću i Praljku potvrđene kazne iz prvostepenog postupka

Prliću, Stojiću i Praljku potvrđene kazne iz prvostepenog postupka

Žalbeno vijeće Haškog tribunala, potvrđujući prvostepenu presudu od 25 godina zatvora bivšem predsjedniku Vlade Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne Jadranku Prliću, odbacilo je Prlićeve žalbe i potvrdilo da je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

Vijeće je u predmetu protiv Prlića i još šestorice visokopozicioniranih dužnosnika i kadrova u tzv. Hrvatskoj Zajednici Herceg-Bosni, utvrdilo također postojanje međunarodnog oružanog sukoba u Bosni i Hercehovini i  stanje okupacije, kao i postojanje udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

U sažetku prvostepene presude Jadranku Prliću, navedeno je da je on, pored ostalog, imao ovlasti vezane za otvaranje i zatvaranje zatočeničkih centara Hrvatskog vijeća obrane.

Žalbeno vijeće je danas također potvrdilo prvostepenu presudu Bruni Stojiću te mu izreklo kaznu od 20 godina zatvora.

Stojićeva žalba je djelimično usvojena, ali je potvrđeno i njegovo učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

U prvostepenoj presudi, između ostalog, je navedeno da je Stojić znao za nehumane uvjete u kojima su muslimani, zatočeni od Hvratskog vijeća obrane, držani u zatvorima u Ljubuškom, Dretelju, Gabeli i na Heliodromu, ali nije učinio ništa ozbiljnije da se stane ukraj zlodjelima. Prvostepena presuda navodi i da je Stojić, od 3. jula do 15. novembra 1993., kao načelnik Odjela obrane, imao velike ovlasti de jure i de facto nad većinom sastavnica oružanih snaga i vojne policije Zajednice (kasnije Republike) Herceg-Bosne.

Haški tribunal, odnosno Žalbeno vijeće, potvrdilo je i prvostepenu presudu Slobodanu Praljku, osuđenom na 20 godina zatvora. U sažetku drugostepene presude, između ostalog je navedeno da je njegova žalba djelimično usvojena, ali je potvrđeno učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Slobodan Praljak je odmah po izricanju kazne, u sudnici, pred svima, uzviknuo da generalno odbacuje presudu, izvadio iz džepa bočicu i popio iz nje tekućinu za koju je rečeno da je otrov. Praljkova odbrana je prenijela da je on otrov popio jutros.

Pred zgradu Tribunala upućena su vozila hitne medicinske pomoći i do sada nije zvanično potvrđeno šta se dešava s ovim optuženikom.

Ubrzo po incidentu, sjednica Žalbenog vijeća je prekinuta te dosad nije završeno izricanje drugostepene presude ostaloj trojici optuženika.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE