NaslovnicaLokalne TemePrimjer dobre...

Primjer dobre prakse u Zeničko-dobojskom kantonu: Saradnja dva mjesta učenja

Kvalitetna organizacija praktične nastave van škole za učenike i učenice srednjih stručnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, te izazovi sa kojima se susreću u organizaciji praktične nastave, bile su tema sastanaka koji su nedavno održani između kompanija i stručnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu.

Sastanci su održani u Visokom, u Mješovitoj srednjoj školi “Hazim Šabanović”, potom kompanijama Alma-Ras Visoko i Melik group Visoko, te u Mješovitoj srednjoj školi Zavidovići i kompanijama Krivaja-metali i Prevoz putnika Zavidovići.

Sastanci su organizovani uz prisustvo predstavnice projekta, Sonje Ruetz, te Azre Begagić, Projektne menadžerice u Privrednoj komori Zeničko-dobojskog kantona, a isti su realizovani u okviru Sporazuma o lokalnoj subvenciji, potpisanog između Privredne komore ZDK i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH, za potrebe implementacije aktivnosti koje imaju za cilj značajno unapređenje kapaciteta ove Komore za preuzimanje novih uloga u srednjem stručnom obrazovanju, kao i stvaranje pretpostavki za integraciju dualno orjentisanog stručnog obrazovanja u ZDK.

Aktivnostima će se djelovati u dva pravca:

*na unapređenju izvođenja praktične nastave izvan škole za učenike i učenice srednjih stručnih škola i to posebno u segment pozicioniranja uloge master trenera i trenerica za obuke mentora i mentorica iz kompanije, pozicioniranje uloge i obuke mentora i mentorica iz kompanija, te u segment unapređenja saradnje dva mjesta učenja,
*na animiranju kompanija sa područja ZDK za uključivanje u realizaciju praktične nastave učenika i učenica, kao, za kompanije, odličnom načinu obezbjeđenja kvaliteta radne snage koja sve više nedostaje.

Sve navedene aktivnosti su realizovane kao dio projekta “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini”, kojeg na području Bosne i Hercegovine provodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlade Švicarske i SR Njemačke.

Visoko.co.ba/Akta.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.