Osvježavajuća supa od luka sa svojim kiselkastim okusom će vas okrijepiti nakon posta.
Potrebni sastojci za supu
- 800 grama luka
- dva češnja češnjaka
- 55 grama maslaca
- kašika maslinovog ulja
- 700 mililitara vode
- dvije bujona od povrća
- 180 mililitara sirćeta
- list lovora
- kašika sušene kadulje
- kašika suhe majčine dušice
- 140 grama rendanog tvrdog sira (npr. livanjski)
Priprema
Ogulite i tanko narežite luk i češnjak. Dodajte maslac i maslinovo ulje u tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte oko 30 minuta dok ne omekšaju. Trebaju dobiti lijepu zlatnu boju, ne previše smeđu. Dodajte vodu, bujon, sirće i začine. Pustite da prokuha, dodajte sir pa smanjite vatru i ostavite da lagano kuha 15 – 20 minuta. Začinite solju i paprom po želji.
Marinirana piletina i patlidžan
Ovaj mediteranski obrok kombinira sočnu piletinu, svježe povrće i klasične grčke okuse feta sira, maslinovog ulja, paradajza i patlidžana. Poslužite ga s jogurtom i sigurno će postati omiljeni.
Marinada
- 80 mililitara maslinovog ulja
- jedan limun, očišćen od korice i soka
- dva režnja češnjaka, mljevena
- kašika sušenog origana
- dvije kašičice čilija
- jedna i po kašičica soli
- pola kašičice mljevenog crnog papra
- pola kašičice mljevenog cimeta
Piletina i povrće
- 900 grama pilećih bataka (s kostima i kožom)
- 400 grama patlidžana narezanih na kockice
- osam cherry rajčica (140 grama)
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Veliku tepsiju obložite papirom za pečenje. Pomiješajte sastojke za marinadu u velikoj zdjeli, stavite piletinu i patlidžan u marinadu i pomiješajte ih da se potpuno oblože. Marinirajte najmanje 10 minuta na sobnoj temperaturi. Ravnomjerno rasporedite piletinu, patlidžan i paradajz na obloženu tepsiju. Pecite na srednjoj rešetki 40 minuta ili dok kožica ne postane hrskava. Izvadite tepsiju iz pećnice. Pospite masline oko piletine, pospite feta sirom po vrhu i ukrasite svježom metvicom ili peršinom. Poslužite uz jogurt.
Brza iftar torta
Želite zdravi desert bez šećera, a nemate puno vremena? Ovo je ideja za vas.
Potrebni sastojci
- 250 grama bademovog brašna
- 110 grama eritritola
- dvije kašičice praška za pecivo
- kašika mljevenog cimeta
- kašičica mljevenog đumbira
- 1/4 kašičice mljevenog klinčića
- 1/4 kašičice soli
- dva jajeta
- 80 grama maslaca, otopljenog
- 80 mililitara vode
- pola kašičice ekstrakta vanilije
- 30 grama nasjeckanih prženih oraha
Priprema
Dobro namastite tepsiju od cca 20 cm. Stavite peki papir i dodajte jednu šoljicu vode (nije uključeno u sastojke). U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, zaslađivač, prašak za pecivo, cimet, đumbir, klinčiće i sol. Umiješajte jaja, rastopljeni maslac, vodu i ekstrakt vanilije dok se dobro ne sjedini.
Rasporedite tijesto u pripremljenu tepsiju i poravnajte vrh. Pospite nasjeckanim orasima. Tepsiju čvrsto prekrijte aluminijskom folijom. Pecite 50 minuta na 180 stepeni i nakon toga ostavite u rerni još 10 minuta, a zatim izvadite i ostavite da se hladi. Uklonite foliju i kolač prebacite na tanjur za posluživanje. Poslužite s lagano zaslađenim šlagom.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.