BiHPrihvaćeno 50 amandmana HDZ-a BiH i Osmorke

Prihvaćeno 50 amandmana HDZ-a BiH i Osmorke

Rasprava o budžetu u Zastupničkom domu Federacije traje već drugi dan. Zastupnici su se danas izjašnjavali o svih 50 amandmana nove većine. Ranije je Vlada odbila svaki.

Zastupnici su prihvatili 50 amandmana, ali se o budžetu još nije glasalo.

Prije ovog glasanja premijer Federacije se obratio zastupnicima iznijevši stav Vlade FBiH da neće podržati niti jedan od 50 amandmana većine, tačnije HDZ-a i Osmorke.

Medijima su se danas obratili pojedini zastupnici iz SDA i DF-a. Oni krivca vide jedino u većini, tačnije u HDZ-u i Osmorci. Smatraju da se HDZ i Osmorka tajno sastaju i da kroje budžet FBiH onako kako njima odgovarao. Smatraju da je HDZ dobio sve što želi, dok je Osmorka, kako kažu, dobila samo mrvice. S druge strane, iz većine niko se nije obratio medijima kako bi ovakve stavove opovrgnuli ili kako bi iznijeli svoj stav po tom pitanju.

“Ta sredstva sa tih kapitalnih projekata, projekata vezanih i od interesa za Federaciju biH svedeni su na 0. Kao što je staklena banka, zgrada Vlade FBiH, kao što su sredstva namijenjena za nabavku letjelica za gašenje požara”, smatra Eldar Čomor, zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH.

“Ono što mene najviše brine u cijeloj toj priči jeste politička koherentnost potpisnika ovih 50 amandmana, a to su tzv. Osmorka i tzv. HSN”, istakao je Haris Šabanović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH.

“Mi na sceni imamo kršenje zakona, odluka Vlade. Kad je u pitanju Fond solidarnosti mogu reći nažalost i konstatovati da i kroz ovaj budžet vidimo da se nastavlja grubo jedna situacija gdje su građani zdravstveno nezaštićeni. Meni je žao što ovo moram reći, ali u ovom momentu iznosi koji su opredijeljeni za Fond solidarnosti nisu ni 20% od iznosa koji Vlada treba da uplati u Fond”, navela je zastupnica DF-a u Zastupničkom domu FBiH Alma Kratina.

Dakle, o buždetu se još nije glasalo. Podsjećamo da se radi o rekordnom iznosu od 6,7 milijardi KM i da bi to predstavljalo 20% više u odnosu na prošlogodišnji. Za sutra je zakazana prva vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj bi se takođe trebalo raspravljati o budžetu FBiH za 2023. godinu.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE