PreporukaTemePriča o Aidi Babić, mladoj majci koja se bori s karcinomom: "Živim...

Priča o Aidi Babić, mladoj majci koja se bori s karcinomom: “Živim život kao da nemam rak”

Aida Babić dolazi iz Visokog, ima 38 godina, a po zanimanju je profesorica njemačkog jezika i književnosti.

Udata je, i ponosna majka šestogodišnjeg dječaka Ammara kojeg ima sa suprugom Admirom.

U nastavku priče ćemo se osvrnuti na nju, glavnu ulogu ove potresne, ali poučne i hrabre priče, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Aida je prošle godine sasvim slučajno saznala za krvržicu na lijevoj dojci.

 

Za portal Radiosarajevo.ba ova hrabra žena odlučila je podijeliti svoju istinu, trenutno stanje i nevjerovatnu želju za životom.

“Za karcinom sam saznala savim slučajno. Naime, prošle godine krajem augusta sam poslije tuširanja napipala kvržicu na lijevoj dojci. I sada pamtim taj osjećaj, izgubila sam tlo pod nogama, i istog momenta sam zgrabila svoj telefon i nazvala prvu privatnu polikliniku koju sam našla na internetu. Želim naglasiti da sam tražila da uradim mamografiju, jer nisam znala da se radi UZ dojki, toliko sam bila neinformisana da nisam znala do tada ni šta je samopregled niti kakve pretrage postoje, i upravo zbog toga sam sa svojom pričom izašla u javnost, jer sam željela pomoći drugim ženama, tako što ću dijeliti sve što prolazim”, kaže Aida.

Prva reakcija

Naravno, preplašila se, odmah je pomislila na najgore.

Aida Babić sa suprugom
Foto: Privatni album : Aida Babić sa suprugom

“Prva reakcija je bila strah, mislila sam da ću umrijeti, upravo zbog te stigme koju sam maloprije spomenula. Rak je bila bolest koja se ne izgovara naglas, uvijek bi se govorilo: ‘Ima ono najgore.’ Rak je bila bolest koja se dešava drugima, bolest koja napada starije žene. Eto, tako sam do tada doživljavala rak. Poslije prvog šoka i plakanja je uslijedilo prihvatanje. Prihvatila sam da je to moja sudbina i da se moram nositi s tim, uvijek sam govorila: ‘Boriti se moram, ja ne mogu iz ove kože’. I na kraju je došao bijes, toliko sam bijesna bila na taj rak, da sam se zaklela da ću ga pobijediti i da se nikada više neće vratiti”, priča nam Aida.

Ogromna podrška

Bez podrške porodice i prijatelja ne bi bila toliko pozitivna i optimistična kada je njena dijanoza u pitanju.

“Porodica mi je od samog početka bila najveća podrška, vjerujem da im je bilo teško jednako kao i meni (pogotovo mužu i majci) ali su to uvijek vješto prikrivali. Od kraja augusta prošle godine su počele pretrage, i 5. oktobra 2022. sam primila svoju prvu kemoterapiju. Primila sam četiri tzv. ‘Crvene’ terapije, koje se malo teže podnose i 12 taxola koji su za mene bili psihički izazov, taj period pamtim po teškim danima koji su hvala Bogu iza mene. Sada primam tzv. ‘Pametne terapije svakih 21 dan’, primila sam devet, imam još devet, i naravno hormonsku terapiju svakih 28 dana koju ću primati narednih pet godina. Sve terapije, operaciju i zračenja sam poprilično dobro podnijela, bez značajnih nuspojava”, navodi Aida za portal Radiosarajevo.ba.

Terapija i čekanje

U danu kada ide na terapiju, nema vremena ni za koga, bude veoma iscrpljena i provede čitav dan u bolnici, a evo kako to izgleda.

“Sve terapije, operaciju, i zračenja sam poprilično dobro podnijela, bez značajnih nuspojava. Teže mi pada višesatno čekanje koje je, nažalost, neizbježno zbog malog kapaciteta odjela i jako loših uslova u kojim rade ljubazni uposlenici. Odjel bi trebao biti puno veći zbog velikog broja pacijenata, te ovim putem apelujem Kantonalnoj i Federalnoj vladi i resornim ministarstvima da što prije daju doprinos i aktivnije se uključe u poboljšanje uslova onkologije u zeničkoj bolnici. Kada mi je terapija, taj dan ne mogu ništa planirati jer moram čitav dan odvojiti da provedem u bolnici. Osigurana sam i nikakvih dodatnih izdataka nemam”, ističe Aida.

Snaga i vjera

Aidin život kao što vidite, nije ni malo jednostavan, svoj mir pronašla je u ogromnoj ljubavi supruga i vjeri.

Moja najveća podrška je moj muž Admir, koji je uvijek tu da me digne kad padnem, koji je sa mnom pretrpio sve moje promjene raspoloženja, kojih je bilo mnogo i koji mi stalno pokazuje koliko sam voljena. I stalno ponavljam da mi je jedina i najveća motivacija moj sin, on mi daje snagu. Njegov zagrljaj otklanja svu bol. I kad se vraćam kući poslije terapije, trčim njemu u zagrljaj, njegova blizina i miris izbrišu sav umor.

Lično sam snagu i utjehu pronašla u vjeri, prihvatila sam da je sve već davno zapisano i da ne vrijedi da se unaprijed brinem za neke stvari na koje ja nemam uticaja. Živim svoj život kao da nemam rak, jer ne želim da svoj život prilagođavam bolesti, nek se rak meni prilagodi”, kaže sagovornica portala Radiosarajevo.ba.

Širenje svijesti

Pored borbe sa zloćudnim stvorom, Aida je postala veoma popularna na društvenim mrežama zbog svog vedrog duha i dizanja svijesti o karcinomu, pa joj se mnoge žene javljaju za savjete.

“Imam veliku podršku žena koje me prate na društvenim mrežama, često mi se jave za savjet.  Volim pomagati drugima, ako ništa, barem ih utješiti. Osoba koja se tek nađe u toj situaciji je prestrašena i znam koliko znače riječi utjehe. Svojim najvećim uspjehom smatram činjenicu da sam svojim primjerom podstakla mnoge žene da obave pregled, kod nekih se nažalost ispostavilo da imaju rak, ali srećom na vrijeme se otkrilo, I počele su sa liječenjem. Ključ uspjeha kod liječenja ove bolesti je da se na vrijeme otkrije. Zato stalno ponavljam koliko su samopregledi bitni.

Na pitanje o budućnosti i svojim planovima, odovorila se jednostavnno.

“Moji planovi za budućnost? Ozdraviti!!! I nastaviti ovo raditi, stalno dizati svijest o karcinomu dojke, pomagati drugima i pokazati da rak nije kraj. Život sa rakom može biti lijep, ja sam vam primjer za to. Družim se, putujem, šminkam se, uživam u blagodatima života i cijenim svaku sitnicu koje možda prije nisam ni primjećivala. Ne gledam na rak kao na bolest koja mi je uništila život,  već kao na opomenu, da usporim, da počnem živjeti život i prestanem trčati za nebitnim stvarima. Bolest koja odnosi živote me je naučila da živim, I zahvalna sam na tome! Zato drage žene, ako se ne daj Bože nađete u ovoj situaciji, želim da znate da ovo nije kraj, već početak nečeg novog, i da se ne plašite tog malog zlikovca, jače ste i više nego što mislite”, poručila je Aida.

Radiosarajevo.ba / Visoko.co.ba

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE