NaslovnicaZanimljivostiPrekomjeran u...

Prekomjeran unos proteina može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme

Proteini su bitan dio zdrave prehrane. Pomažu u izgradnji i obnovi mišića, organa i kostiju. Visokoproteinska dijeta također se pokazala korisnom za smanjenje masnoće, gubitak težine, lakše postizanje i zadržavanje sitosti i izgradnju i održavanje mišićne mase.

Međutim, visokoproteinske dijete također su povezane s nekoliko rizika koje je važno razumjeti. Stručnjaci za prehranu ne preporučuju prekoračenje preporučene dnevne količine.

Kada izračunavate koliko ukupnih proteina trenutno jedete ili biste trebali jesti, uzmite u obzir proteine iz svoje prehrane, ali nemojte zanemariti i one iz suplemenata koje uzimate.

Konzumacija velikih količina bilo koje hranjive tvari tokom dugog vremenskog razdoblja obično nosi svojstvene rizike, a tako je i s proteinima. Prema istraživanju, prekomjerna konzumacija može dovesti do povećanog rizika od određenih zdravstvenih komplikacija.

Dobivanje na težini

Visokoproteinske dijete mogu poticati gubitak težine, ali ova vrsta gubitka težine može biti samo kratkoročna. Višak konzumiranih proteina obično se skladišti kao mast, dok se višak aminokiselina izlučuje. To s vremenom može dovesti do debljanja, naročito ako unosite previše kalorija povećanjem unosa proteina.

Studija iz 2016. godine otkrila je da je povećanje tjelesne težine značajno povezano s dijetama u kojima su proteini zamjenjivali ugljikohidrate, ali ne i kada su zamjenjivali masti.

Loš dah

Konzumiranje velikih količina proteina može dovesti do lošeg zadaha, naročito ako ograničite unos ugljikohidrata. Četkanjem zubi i upotrebom zubnog konca nećete se riješiti lošeg zadaha. Najbolje da povećate unos vode, češće perete zube i žvačete žvakaću gumu kako biste ublažili dio ovog učinka.

Zatvor

44 posto učesnika jedne studije na tu temu prijavilo je da pati od zatvora. Visokoproteinske dijete koje ograničavaju unos ugljikohidrata obično sadrže malo vlakana. Povećanje unosa vode i vlakana može spriječiti zatvor.

Proljev

Konzumiranje previše mliječnih proizvoda ili prerađene hrane, zajedno s nedostatkom vlakana, može uzrokovati proljev. Ovo je naročito moguće ako ste intolerantni na laktozu ili konzumirate izvore proteina kao što su pržene proteinima bogate namirnice, poput crvenog mesa, ribe ili peradi.

Oštećenje bubrega

Iako nijedna veća studija ne povezuje visok unos proteina s oštećenjem bubrega kod zdravih osoba, višak proteina može prouzročiti oštećenje kod ljudi s već postojećom bolešću bubrega. To se događa zbog viška dušika koji se nalazi u aminokiselinama od kojih su proteini sastavljeni. Oštećeni bubrezi moraju više raditi kako bi se riješili viška dušika i otpadnih proizvoda koji nastaju probavom proteina.

Srčana bolest

Konzumacija velikih količina crvenog mesa i punomasnih mliječnih proizvoda u sklopu visokoproteinske dijete može dovesti do bolesti srca.

Nedostatak kalcija

Prehrana bogata proteinima i mesom može uzrokovati gubitak kalcija iz tijela. To je ponekad povezano s osteoporozom i lošim zdravljem kostiju. Pregled studija iz 2013. godine otkrio je povezanost između konzumacije velikih količina proteina i lošeg zdravlja kostiju. Međutim, još jedna recenzija iz 2013. godine utvrdila je da je učinak proteina na zdravlje kostiju neuvjerljiv. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se proširili i zaključili ovi nalazi.

Kada posjetiti ljekara

Važno je da uzmete u obzir rizike prije nego što započnete s visokoproteinskom dijetom kako biste utvrdili je li prikladna za vas ili ne. Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što započnete bilo kakvu novu dijetu, naročito ako imate bilo kakve zdravstvene probleme.

Vaš ljekar i dijetetičar mogu vam pomoći odvagnuti prednosti i mane visokoproteinske dijete na temelju vaših individualnih potreba.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.