BiHPredstavnici Federalnog MUP-a odali počast ubijenim građanima Sarajeva u sarajevskoj ulici Ferhadija

Predstavnici Federalnog MUP-a odali počast ubijenim građanima Sarajeva u sarajevskoj ulici Ferhadija

Položeno cijeće i na centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima na Trgu “Senahid Bolić Bolo“ u Olovu
Danas se navršavaju 32. godine od ubistva dvadeset i šest naših sugrađana koji su čekali u redu za hljeb u sarajevskoj ulici Ferhadija. Minobacačka granata ispaljena sa agresorskih položaja na Borijama je u 09.55 sati pala u ulicu Ferhadija u Sarajevu i ubila 26, a ranila 108 građana.

Tim povodom sekretar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Elvedina Hodžić i savjetnik federalnog ministra unutrašnjih poslova Kasim Alić učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odali su počast ubijenim građanima.

Od granate ispaljene sa srpskih položaja iznad Sarajeva, u Ulici Ferhadija 27. maja 1992. godine ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.
Istog dana u Centru za kulturu, sport i informisanje Olovo savjetnik federalnog ministra unutrašnjih poslova Haris Mujanović prisustvovao je Svečanoj sjednici povodom obilježavanja Prve Slavne olovske brdske brigade i položio cvijeće na centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima na Trgu “Senahid Bolić Bolo“.
Dan brigade 27. maj 1993. godine je dan kada je zvanično osnovana Prva Slavna olovska brdska brigada. Obilježavanje Dana brigade ima za cilj odavanje priznanja i počasti za sve šehide i poginule branitelje, sve one koji su bili dio njene teške i slavne historije u vrijeme kada je bilo najteže. Trajno sjećanje na herojski otpor olovskih boraca čuva se u spomen sobi Prve Slavne olovske brigade u Zavičajnom muzeju Centra za kulturu,sport i informisanje Olovo.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE