ZDKPolitikaPredsjednik HDZ BiH Dragan Čović u posjeti Žepču

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u posjeti Žepču

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović danas je u posjeti Žepču gdje će biti održani sastanci sa predstavnicima Kantonalnog odbora HDZ BiH ZDK i Općinskog odbora HDZBIH Zepče.  “Meni je drago što sam danas u Žepču gdje ćemo sagledati tu priliku. Svakako da naša tri zastupnika u Županijskoj skupštini su jamstvo da ćemo biti dio izvršne vlasti, ne po svaku cijenu kako bi to neko htio nego ćemo bti dio vlasti sukladno našem kapacitetu koji imamo i mislim da će to biti na razini onoga što smo i do sad radili. Imat ćemo sastanak gdje ćemo analizirati poziciju Hrvata unutar ove županije i vidjeti uključenost kada su u pitanju viši nivoi vlasti”, kazao je Čović.

Govoreći o očekivanjima ishoda razgovora u Sarajevu sa predstavnicima “Osmorke”, Čović je kazao da bi rezultati tih razgovora trebali biti poznati do kraja ove sedmice.

“To ćemo morati sačekati, ja želim da do kraja ovog tjedna zaključno sa petkom usuglasimo programska načela i taj posao završimo i da idemo u narednu fazu a to znači dogovaranje kadrovske politike, resora koji bi trebali imati na jednoj, drugoj ili kojoj već razini jer ovaj program koji dogovaramo ne tiče se ni jedne razine vlasti nego u cjelini želimo riješiti pitanje našeg Euroatlanskog projekta i želimo osigurati funkcioniranje pravne države u cjelini i naravno ovih ekonomsko-socijalnih problema kojima smo jako izloženi. I onda ćemo to od sredine do sredine to riješavati, jedna će biti županijska odnosno kantonalna druga će biti entitetska a treća naravno BiH razina” – naglasio je Čović, te dodao da će pregovarački tim u kojem su Darijana Flipović, Marinko Čavara, Vjekoslav Bevanda i Tonka Krešić Gagro danas usaglasiti glavninu stvari a sutra i prekosutra sredstvima komunikacije dopuniti.

Čović, kako je kazao, očekuje da će se do vikenda realno sagledati odnosi na terenu od čega ovisi naredna faza razgovora: “Kako stojimo u tom elementu legitimnog predstavljanja kad je u pitanju bošnjački, hrvatski ali i srpski klubovi u Domu naroda, naravno i klub ostalih. To ćemo sagledati do vikenda a onda idemo u narednu fazu razgovora”, istakao je Čović.

Odgovarajući na novinarska pitanja Čović je kazao da će već naredne subote biti održan i sastanak sa SNSD-om u Mostaru. “Naravno da ćemo razgovarati na isti način kao što smo sad vodili razgovore, želio sam da završimo u jednoj zavidnoj mjeri razgovore programskih osnova sa bošnjačkim strankama da bi onda pričali sa SNSD-om”, najavio je predsjednik HDZ BiH.

Govoreći o uslovima HDZ BiH kazao je kako nema nikakvih uslova ni od koga i nikome, dodajući da je jedini njihov uvjet bio da DF ne može biti dio koalicije u kojoj učestvuje HDZ BiH iz dobro poznatih razloga te još jednom ponovio zahtjeve. “Paket programskih načela je veoma jasno predvidio Euroatlantski proces, reforme bitne za naš kandidatski status, ključna reforma Izbornog zakona, i ograničene izmjene Ustava, Zakon o VSTV-u, Zakon o sukobu interesa”, rekao je Čović.

Na pitanje da li će HDZBiH razgovarati sa Strankom demokratske akcije Čović je kazao da on nije razgovarao sa njima što ne znači da drugi predstavnici te stranke ne vode razgovore ovisno o nivoima vlasti.  “Naravno, razgovara svako sa svakim. Vidite nisam u Sarajevu tamo su neki drugi. Na županijskim razinama mislim da su naši ljudi razgovarali sa svima, u Mostaru na županijskoj razini, drugim županijana ali na mojoj razini nije taj razgovor obavljen. Na nižim razinama je taj razgovor obavljen i vidjet ćemo kako će to ići”, zaključio je Čović.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZBiH ZDK Ivo Tadić je kazao da je zadovoljan postignutim rezultatima te da će za razliku od viših nivoa nekoaliranje sa DF-om biti iza njih te da prilikom ulaska u vlast očekuje ministarstva u Vladi ZDK shodno njihovom izbornom rezultatu i broju zastupnika u Skupštini ZDK.

“Mislim da će se u narednom periodu postići dogovor. Ovdje je ključna stvar izbor izaslanika u Dom naroda i to već svi znamo i očekujem da ćemo ovih dana nastaviti razgovore i tražiti način da budemo dio parlamentarne većine.  Smatramo da ćemo imati jednog izaslanika u Domu naroda s obzirom na naš broj glasova i s obzirom da je jedan izaslanik iz hrvatskog naroda iz SDP-a odustao i sad dolazimo u situaciju da imamo velike šanse i smatram da ćemo biti u Domu naroda i imati izaslanika iz ZDK”, kazao je Tadić.

federalna.ba/Admir Pripoljac/Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE