ZDKSaopćenjaDnevni centri za djecu i odrasle s posebnim potrebama u ZDK završavaju...

Dnevni centri za djecu i odrasle s posebnim potrebama u ZDK završavaju radnu godinu s korisnicima

Dnevni centri za djecu i odrasle s posebnim potrebama u ZDK završavaju radnu godinu s korisnicima. Tim povodom JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama u saradnji sa Kantonalnom ministarstvom socijalne politike organizuje izlete i druženje za sve korisnike. Tako su korisnici iz Visokog posjetili Mostar i Bunu, dok su korisnici iz Žepča danas imali druženje u Tuzli i Dnevnom centru u ovom gradu.

– Dragi korisnici i roditelji zaokružili smo još jednu radnu godinu. Bili smo i ostali jedna velika porodica i vjerujem da možemo biti zadovoljni onim što smo radili proteklih godinu dana. To je godina u kojoj je zahvaljujući podršci i razumijevanju ministra Antonija Šimunovića došlo do poboljšanja statusa uposlenika, ali i proširenja obima usluga koje realizujemo besplatno. Hvala Vam na strpljenju koje imate i spremnosti da budete naša podrška, izjavio je Nedim Petković, rukovodilac Dnevnog centra u Žepču.

Ministar Šimunović se aktivno uključio u sadržaje koji su danas upriličeni u Žepču.

– Draga djeco, poštovani roditelji i uposlenici Javne ustanove čestitam Vam uspješno realizirani radnu godinu. Kao resorni ministarstvo i Vlada ZDK poduzimamo niz mjera kako bi u saradnji sa menadžmentom ove ustanove uslove boravka u Dnevnim centrima učinili što boljim, ali i usluge koje se ovdje pružaju dostupnijim što većem broju onih koji imaju potrebu, a ima ih na žalost sve više. Razumijevanje i podrška s naše strane nikada neće biti upitni, a na nama svima je da zajedno radimo na podizanju svijesti kako bi ova i druge slične ustanove u budućnosti mogle odgovoriti svim zahtjevima i potrebama, istakao je Šimunović.

Da su korisnici, roditelji i uposleni u Dnevnim centrima u ZDK zaista jedna velika porodica pokazala je organizacija izleta u čemu su direktno učešće uzeli i roditelji djece. Neki od njih poput Mladena Krešića tradicionalno ne bježe od pomoći oko pripreme roštilijade.


Direktor JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK Ernad Metaj istakao je da raspust za korisnike ne znači i odlazak na odmor.

– Tokom ljeta biće formirani mobilni timovi stručnjaka iz naše Ustanove koji će izaći na teren u lokalne zajednice, posebno one koje zbog svoje udaljenosti od Dnevnih centara, kako bi izvršili skrining stanja na osnovu kojeg bi za narednu radnu godinu stvorili realnu sliku potreba i tome prilagodili plan rada. U fokusu će nam biti Vareš, Breza, Olovo i Tešanj gdje objektivno postoji veća potreba od naših trenutnih mogućnosti. Vjerujem da ćemo u saradnji sa Vladom i lokalnim zajednicama koje su naši nezaobilazni partneri naći način da usluge bude više i da bude kvalitenija, istakao je Metaj.

Prema njegovim riječima tokom ljeta će se intenzivnije raditi i na otkrivanju, procjeni, praćenju i uključivanju djece u riziku, sjede s teškoćama i invaliditetom po međunarodnoj klasifikaciji funkcioniranja invaliditeta i onesposobljenja (MKF). U tom pravcu će uz postojeće Stručno tijelo biti formirana i dva privremena a sve u cilju da se proces ubrza, ali i olakša roditeljima kako ne bi morali putovati u Zenicu da bi njihovo dijete bilo uključeno u ovaj reformski proces.

Visoko.co.ba/Dnevni centar ZDK


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE