BiHPravosuđe i dalje teška tema i izazov za državnu koaliciju

Pravosuđe i dalje teška tema i izazov za državnu koaliciju

Bh. pravosuđe u fokusu sjednice Zastupničkog doma Bosne i Hercegovine. Zakon o Vrhovnom sudu i prijedlozi zakona čijim usvajanjem prestaju važiti zakoni o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Na jednoj strani NiP, na drugoj SNSD. Nijedan prijedlog nije usvojen. No o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine će se ponovo raspravljati na nekoj od narednih sjednica, dok je prijedlozima o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, ovdje kraj.

Tri zakona, jedna oblast i različiti ciljevi. Od osnivanja nove institucije u pravosuđu Bosne i Hercegovine do rušenja postojećih. U zahtjevu svi hitni. Koalicioni partneri podijeljeni. Prvi prijedlog uputio je Denis Zvizdić – Zakon o Vrhovnom sudu. Ono što našoj državi nedostaje, a jedan je od uslova za ulazak u Evropsku uniju. Najviša institucija u hijerarhiji pravosuđa čije odluke se ne mogu osporavati. Važan, ali ne i prihvaćen. Barem ne po hitnom postupku. Još će se usaglašavati.

„U toku izrade Zakona o sudovima Bosne i Hercegovine nije predviđeno uspostavljanje Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine, pa čak ni Apelacionog odjeljenja. Predložio sam ovaj zakon kao pravno tijelo da ujednači pravnu praksu“, poeučio je Zvizdić.

Na Zvizdićev prijedlog brzo je stigao odgovor iz SNSD-a. Milorad Kojić u ulozi predlagača, a meta Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Prijedlozi podrazumijevaju prestanak važenja zakona o navedenim institucijama. U obrazloženju prijedloga neustavnost zakona jer su osnovani odlukama visokih predstavnika, a tu nadležnost, tvrdi Kojić, nisu imali.

„Predložio sam ova dva zakona kao reakciju na Zvizdićev neustavan zakon. Ja sam predložio dva ustavna zakona jer ne postoji ustavni osnov za Zakon o Sudu i Tužilaštvu. Ja sam želio da se s ovim zakonima vratimo na izvorni ustav“, naveo je Kojić.

Opozicija iz RS-a je u ovom potezu prepoznala drugi motiv.

„Dvadeset godina je sve bilo super, krasno, fenomenalno, a sada, čim su taj sud i tužilaštvo dodirnuli Milorada Dodika odjednom ne valjaju. Sad sve treba poništavati“, komentirao je Nenad Grković, zastupnik Liste za pravdu i red u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine.

„Glasali smo za hitni postupak ta dva zakona kako bismo ga hitno oborili danas na glasanju i da te zakone koje je Kojić preložio što prije maknemo iz procedure“, istakao je Šerif Špago, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine.

Za trećeg partnera, HDZ BiH ništa od ponuđenog nije bilo hitno. O zakonima se, kažu, tek treba raspravljati i dogovarati. Dakle, pravosuđe i dalje teška tema i izazov za državnu koaliciju.

„Ova koalicija na državnom nivou je koalicija koja je produkt ustavnopolitičkog sistema, a ne političke želje i namjere da s nekim idemo u koaliciju. I ta koalicija nije filharmonija u kojoj neko stoji kao dirigent, a mi sviramo kako nam on pokazuje“, rekao je Zvizdić.

„Na dnevnoj bazi koalicija ima stvari u kojima se ne slaže, ali na dnevnoj bazi treba razgovarati kako bismo vraćali povjerenje“, poručio je Predrag Kožul, predsjednik Kluba HDZBiH u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine.

Pokušaji promjena u pravosuđu preko Zastupničkog doma i novih zakona, ovaj put nisu bili uspješni. Koaliciji ostaje isti zadatak. Usaglasiti Zakon o Vrhovnom sudu ili unaprijediti Zakon o sudovima tako da odgovori na sve zahtjeve reforme pravosudnog sistema.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE