BiHPotencijalni investitori suočeni s poteškoćama, traže ministarstvo za dijasporu

Potencijalni investitori suočeni s poteškoćama, traže ministarstvo za dijasporu

Više od dva miliona Bosanaca i Hercegovaca živi van naše države, a veliki broj njih stoji da očuva veze s matičnom domovinom. Veze postoje, ali ne i zakonodavne koje bi definisale njihov status. Ministarstvo za dijasporu ne postoji, a oni koji žele investirati u našu zemlju suočeni su s brojnim poteškoćama. U vrhu problema su netransparentne poslovne procedure i komplikovana administracija, zbog čega se investicije ne završavaju na drugoj adresi van BiH.

Nestabilna politička situacija, loš životni standard, visoka stopa nezaposlenosti samo su neki od razloga zbog kojih građani napuštaju BiH. Trend odlaska se nastavlja, a sve je više onih koji odluče napustiti domovinu. Ipak, brojne mlade uspješne osobe odlučile su svoje znanje i stečeni novac uložiti u BiH. Loša ekonomska situacija pametnim i konkretnim potezima može se pretvoriti u pozitivnu priču.

“Da bismo pospješili ulaganja dijaspore u BiH moramo da ostvarimo materijalno tehničke kapacitete za takva ulaganja, ali i najbitnije ljudske kapacitete. Da problematiku odlivamo mozgova preokrenemo u našu korist i da iskoristimo sav kadar koji je otišao iz BiH i da inovativne ideje i rješenja vratimo nazad u BiH“, smatra Lejla Gurbeta Pokvić, predstavnica Naučno-istraživačkog instituta.

“Mi mladi koji smo ovdje, koji smo stručnjaci želimo da ostanemo u zemlji imamo priliku da realizujemo svoje ideje i pokažemo da imamo stručnjake u svim oblastima”, kazala je Milica Jakovljević, predstavnica projekta luksuznog naselja Mahala Cazin.

Zbog nedostatka perspektive i nemogućnosti zaposlenja mladih u BiH pakuju kofere u potrazi za boljom ekonomskom klimom.

Samo prošle godine skoro 170.000 osoba je pustilo našu zemlju, skoro pola miliona građana je otišlo iz BiH od 2013. godine. Dok poražavajuće brojke rastu i negativni trend odlaska se nastavlja, vladajući ne mare mnogo.

Ono što vlasti aktivno rade jeste da pred svakim izborom odu na turneju i pokušavaju da privuku ljude da za njih glasaju, mimo toga nema druge aktivnosti. Mislim da vlastima ne bi bilo teško formirati novo ministarstvo da zaposle svoju rodbinu i prijatelje ali kada je riječ o stvarnom radu i postojeći sistem koji omogućava da se Ministarstvo vanjskih poslova ili neki drugi odjel fokusira na rad sa dijasporom“, naglašava ekonomski stručnjak Igor Gavran.

Fokusa nema, pa ni Zakona o dijaspori, a na formiranju Ministarstva za dijasporu i dalje se čeka. Odlaskom mladih BiH gubi obrazovan kadar, što uzrokuje slabljenje ekonomske slike, a sve kao rezultat dugogodišnjeg nemara donosilaca odluka u našoj zemlji.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE