NaslovnicaBiHPostignut dog...

Postignut dogovor čelnika koalicije: Kriza vlasti bila privremena?

11:15 – Uskoro bi u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebao početi sastanak između zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i lidera DF-a Željka Komšića, na kojem će se razgovarati o krizi u Vladi Federacije BiH. Lider DF-a Željko Komšić (Foto: S. Saletović) U zgradu Predsjedništva stigli su obojica, ali nijedan nije želio davati izjave prije sastanka. Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović (Foto: S.Saletović) Podsjećamo jučer je održan sastanak između predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i Izetbegovića, koji je bio također, posvećen rješavanju žestoke krize u Vladi FBiH.

13:30 –  Završen je sastanak između Izetbegovića i Komšića, na kojem je prema riječima lidera DF-a postignut dogovor za deblokadu rada Vlade FBiH. On je kazao da je dogovoreno da već na narednoj sjednici Vlade na dnevnom redu bude pet ili šest preduzeća u kojima Vlada FBiH ima svoj kapital, a koja negativno posluju te će se izvršiti smjena upravljačkih struktura. Uporedo s tim rad ovih preduzeća provjeriće i finanskijska policija. On je istakao da je sastanku prisustvovao i lider HDZ-a, Dragan Čović, koji se složio s ovim dogovorom. Komšić je dalje kazao novinarima kako cijeli sukob u Vladi FBiH nastao na kolegiju prije održavanja prošle sjednice Vlade. Tom kolegiju prema njegovim riječima, prisustvovali su ministri HDZ-a i SDA, ali ne i DF-a. Komšić je kazao da je nakon toga, dobio informaciju “da je negdje puklo i da ministri HDZ-a neće više dolaziti na sjednice”. On je kazao da ne zna o čemu je bilo riječ na tom sastanku te zbog toga ne zna ni koji je razlog bio za blokadu vlasti.

13:54 –  Zgradu Predsjedništva napustio je i lider HDZ-a, Dragan Čović, koji je kazao da je prisustvovao dijelu sastanka između Izetbegovića i Komšića. On je rekao novinarima da ima osjećaj da je dogovor postignut, ali da će se to znati tek na sjednici Vlade FBiH.

14:03 – Bakir Izetbegović je rekao da je sastanak bio konstruktivan te da će se sjednica Vlade održati u četvrtak ili petak, a najkasnije početkom naredne sedmice. Izetbegović je dodao da je danas razgovarao i s premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem, od kojeg je tražio da se nakon završene priče o smjenama u javnim preduzećima, odmah krene s reformskim zakonima. O tome šta je tačno bio uzrok sukoba u Vladi FBiH, Izetbegović je kazao da ne zna ni on te da se odgovori na ta pitanja moraju tražiti kod onih koji nisu dolazili na sjednice Vlade i onih koji su prijetili da neće doći.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.