Postignut dogovor čelnika koalicije: Kriza vlasti bila privremena?

486

11:15 – Uskoro bi u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebao početi sastanak između zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i lidera DF-a Željka Komšića, na kojem će se razgovarati o krizi u Vladi Federacije BiH. Lider DF-a Željko Komšić (Foto: S. Saletović) U zgradu Predsjedništva stigli su obojica, ali nijedan nije želio davati izjave prije sastanka. Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović (Foto: S.Saletović) Podsjećamo jučer je održan sastanak između predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i Izetbegovića, koji je bio također, posvećen rješavanju žestoke krize u Vladi FBiH.

13:30 –  Završen je sastanak između Izetbegovića i Komšića, na kojem je prema riječima lidera DF-a postignut dogovor za deblokadu rada Vlade FBiH. On je kazao da je dogovoreno da već na narednoj sjednici Vlade na dnevnom redu bude pet ili šest preduzeća u kojima Vlada FBiH ima svoj kapital, a koja negativno posluju te će se izvršiti smjena upravljačkih struktura. Uporedo s tim rad ovih preduzeća provjeriće i finanskijska policija. On je istakao da je sastanku prisustvovao i lider HDZ-a, Dragan Čović, koji se složio s ovim dogovorom. Komšić je dalje kazao novinarima kako cijeli sukob u Vladi FBiH nastao na kolegiju prije održavanja prošle sjednice Vlade. Tom kolegiju prema njegovim riječima, prisustvovali su ministri HDZ-a i SDA, ali ne i DF-a. Komšić je kazao da je nakon toga, dobio informaciju “da je negdje puklo i da ministri HDZ-a neće više dolaziti na sjednice”. On je kazao da ne zna o čemu je bilo riječ na tom sastanku te zbog toga ne zna ni koji je razlog bio za blokadu vlasti.

13:54 –  Zgradu Predsjedništva napustio je i lider HDZ-a, Dragan Čović, koji je kazao da je prisustvovao dijelu sastanka između Izetbegovića i Komšića. On je rekao novinarima da ima osjećaj da je dogovor postignut, ali da će se to znati tek na sjednici Vlade FBiH.

14:03 – Bakir Izetbegović je rekao da je sastanak bio konstruktivan te da će se sjednica Vlade održati u četvrtak ili petak, a najkasnije početkom naredne sedmice. Izetbegović je dodao da je danas razgovarao i s premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem, od kojeg je tražio da se nakon završene priče o smjenama u javnim preduzećima, odmah krene s reformskim zakonima. O tome šta je tačno bio uzrok sukoba u Vladi FBiH, Izetbegović je kazao da ne zna ni on te da se odgovori na ta pitanja moraju tražiti kod onih koji nisu dolazili na sjednice Vlade i onih koji su prijetili da neće doći.

Komentari

komentara