BiHIzetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u...

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je nakon sjednice Predsjedništva stranke zatražio od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi provokativna masovna okupljanja u Srebrenici, koja najavljuje režim Milorada Dodika na očekivani dan usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

Predsjedništvo SDA poziva članice Ujedinjenih nacija da na Generalnoj skupštini usvoje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koja je neophodna i “zbog toga što rukovodstva Srbije i RS-a otvoreno i sistematski negiraju ovaj zločin, glorifikuju ratne zločince i vrijeđaju žrtve”.

Izjavio je da vlada teška situacija zbog secesionističke politike koju provodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. To, kako kaže, predstavlja direktnu prijetnju miru, najveću od 90-ih godina prošlog stoljeća.

– Predsjedništvo SDA upozorava PIC da udarom na dostignuti nivo reformi, na Ustavni sud BiH odbijanjem izbora sudija iz entiteta RS, donošenjem Izbornog zakona RS-a suprotno Aneksu III Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijetnjom da Srbi i Bošnjaci ne mogu živjeti zajedno, što je flagrantan udar i na Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, Dodik udara na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma sa nesagledivim posljedicama – kazao je Izetbegović.

Posebno opasnom smatra prijetnju odnosno izjavu Dodika da “muslimani mogu živjeti na 25 posto teritorije”, što se, ističe Izetbegović, može shvatiti kao namjera da se nastavi sa genocidnim projektom i etničkim čišćenjem.

Navodi da je usvajanje izvještaja o Srebrenici u Narodnoj skupštini RS, izglasavanje entitetskog izbornog zakona, zakona o referendumu i niz drugih antidejtonskih poteza, intenziviranje secesionističke politike.

Ono što dramatično usložnjava situaciju je, kaže Izetbegović, politika Srbije, koja daje sve otvoreniju podršku i ohrabrivanje Dodiku.

– Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma i dužna je da ga striktno poštuje. Svaki pokušaj urušavanja Mirovnog sporazuma prije svega bi značio urušavanje mira, stabilnosti, ali i entitetske strukture BiH uspostavljene u Dejtonu – rekao je Izetbegović.

Mišljenja je da Tužilaštvo BiH mora početi postupati po članu 145. Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao i veličanje ratnih zločinaca.

– Eskalacija ove negativne prakse u RS-u direktna je posljedica neaktivnosti Tužilaštva, odnosno nepodizanja optužnica i nekažnjavanja odgovornih za izvršenje ovog krivičnog djela. Ukoliko se takva praksa nastavi i do 11. jula tražimo od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da smijeni aktuelnog glavnog državnog tužitelja Milanka Kajganića, koji nosi najveću odgovornost za nepostupanje Tužilaštva po navedenim odredbama Krivičnog zakona – poručio je Izetbegović.

Govoreći o strankama na vlasti na državnom nivou istakao je da predsjednici stranaka Trojke moraju znati da nemaju pravo i da će biti spriječeni da zbog vlastitih fotelja izdaju interese države.

Naime, Predsjedništvo SDA smatra nedopustivim zaustavljanje NATO-puta BiH.

– Od stranaka Trojke tražimo da sa koalicionim partnerima pod hitno osiguraju usvajanje i slanje Programa reformi (ANP) za 2023. godinu u sjedište NATO saveza, kao i pripremanje tog dokumenta za 2024. godinu. Podsjećamo da je prethodna vlast, u kojoj su sa SNSD-om i HDZ-om participirali SDA i DF, usvojila i u NATO uputila Programe za tri godine, čime je Bosna i Hercegovina uvedena u Akcioni plan za članstvo (MAP). Nakon formiranja nove vlasti, u sjedište NATO-a nije upućen nijedan Program reformi – podvukao je Izetbegović.

Također, od vladajuće koalicije očekuje da konačno pripremi i uputi u proceduru budžet institucija BiH za ovu godinu.

U pogledu federalnog nivoa vlasti ocijenio je da Vlada Federacije BiH “ubrzano urušava ekonomsku stabilnost Federacije” i da je dužna da javnosti prezentira informacije o razlozima “enormnog, skoro svakodnevnog zaduživanja, koje bi samo u ovoj godini moglo dosegnuti milijardu maraka”.

– Vlada Federacije BiH ne poduzima efikasne mjere da zaustavi rast cijena osnovnih životnih namirnica. Posebno je zabrinjavajuće da rast plaća i penzija ni približno ne prati porast cijena. Umjesto mjera koje će olakšati život građanima, federalna vlast najavljuje povećanje cijene električne energije i telekomunikacijskih usluga, što će biti novi udar na njihov standard – konstatovao je Izetbegović.

Poručuje da u Parlamentu FBiH Vlada treba osigurati usvajanje Zakona o Južnoj plinskoj interkonekciji.

– Svi rokovi koje je najavio premijer FBiH Nermin Nikšić, nakon što je iz procedure povukao ranije usvojeni zakon, već odavno su prošli. SDA je predložila zakon i nema nijednog razloga da on ne bude usvojen – smatra Izetbegović.

Predsjedništvo SDA od OHR-a traži da za tri mjeseca produži rok u kojem bi na snagu trebalo da stupi amandman na Ustav FBiH koji se odnosi na proceduru izbora Vlade Federacije BiH.

– Nakon što vladajuća struktura nije poduzela ništa, SDA je predložila izmjenu ovog amandmana kojim bi se iz procedure isključio Dom naroda, kao što je to slučaj i na nivou države i u entitetu RS. S obzirom na kratak rok, do 1. maja, u kojem vladajuća koalicija nečinjenjem zaustavlja promjenu amandmana, neophodno bi bilo produžiti rok za njegovo usvajanje – zaključio je Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE