NaslovnicaSvijetPoslije dvije...

Poslije dvije godine pauze u Pragu 60.000 ljudi na Prideu

Bez karnevalskih vozila, sa zastavama, cvijećem, šalovima i ukrasima u bojama duge danas je Pragom, poslije dvije godine pauze zbog pandemije kovida-19, prošlo, prema procjenama policije, oko 60.000 učesnika praškog Pridea u okviru tradicionalnog ljetnjeg jednonedjeljnog Festivala LGBT manjina.

Zastava u bojama duge, simbol borbe seksualnih manjina protiv diskriminacije vijori se i na gradskoj vijećnici, a u istim bojama je i pješačka zebra ispred sjedišta gradskih vlasti dok je gradonačelnik Praga Zdenjek Hžib sa suprugom u prvim redovima Parade ponosa LGBT zajednice.

Pored zastava učesnici Pridea nosili su i transparente podrške LGBT zajednici a prvi put otkako se pohod održava učesnici su prošli centrom Praga bez izgreda i protesta grupica protivnika, samo je na jednom mjestu duž trase stajalo nekoliko muškaraca koji su citirali Bibliju u dijelovima u kojima se govori o grijehu.

“Nismo primijetili nikakvo narušavanje reda ili bilo kakve probleme”, kazao je novinarima portparol praške policije Jan Ribanski.

Ovogodišnji Prag Pride i LGBT festival odvija se pod parolom “Srce je važno”.

“To ukazuje na aspekt ljudskih prava. Srce nije samo u našem amblemu. Srce je simbol života, zajedništva, uzajamne ljubavi i čovječnosti. To se odražava na svih 150 manifestacija našeg festivala”, kazao je za Mladu frontu Dnes direktor festivala Tom Bili.

Prag Pride završava večeras velikim koncertom u parku Letna.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.