SvijetEvropaMacron danas u Pragu

Macron danas u Pragu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron boravit će u utorak u Pragu kako bi se sastao s češkim predsjednikom Petrom Pavelom i premijerom Petrom Fialom da bi ojačali “politički i strateški dijalog” o podršci Ukrajini, prenosi Euractiv.

Macronovo putovanje dolazi nakon samita podrške Ukrajini na visokom nivou u Parizu prošle sedmice, na kojem je više od 20 zemalja pristalo na inicijativu koju predvodi Češka za udruživanje finansijskih sredstava za kupovinu municije iz trećih zemalja za Ukrajinu.

Nakon kašnjenja, evropski saveznici Ukrajine trenutno žure da sastave finansijska i industrijska sredstva kako bi Ukrajince opskrbili potrebnom artiljerijom.

Pritisak se povećava jer je Ukrajina sve više nadjačana u oružju i ljudstvu na bojnom polju, a dugotrajno obećanje EU da će do marta isporučiti milion granata proizvedenih u EU do sada se nije ostvarilo.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE