ZanimljivostiOvo je najnezdravija vrsta jogurta, najbolje je izbjegavati njegovu konzumaciju

Ovo je najnezdravija vrsta jogurta, najbolje je izbjegavati njegovu konzumaciju

Visokoproteinski, obični, s okusom, bez laktoze i s malo ugljikohidrata samo su neki od vrsta jogurta koji su ponuđeni na tržištu, da bi se ispunila opcija za različite preferencije i zdravstvena stanja ljudi.

Iako je raznolikost dobra, nažalost, mnoge dostupne opcije su poprilično siromašne, a ponekad i štetne, kad je riječ o sastavu hranjivih tvari.

S obzirom na to da postoji toliko opcija koje su prepune šećera i umjetnih sastojaka i sadrže malo proteina, postoje karakteristike koje morate imati na umu kada birate jogurt za svoje domaćinstvo. Na primjer, jedna od najnezdravijih vrsta jogurta koju možete kupiti je ona koja ima puno dodanog šećera i vrlo malo proteina.

Šećer je jedan od zabrinjavajućih sastojaka na popisu s ambalaže. Dok neki brendovi u svojim proizvodima koriste umjetne zaslađivače kako bi ih prodali kao niskokalorične, mnogi drugi brendovi plasiraju vrste bogate šećerom kako bi zadovoljili preferencije djece i odraslih.

Prema Harvard Healthu, dodani šećer može povisiti krvni pritisak, povećati hroničnu upalu i dovesti do debljanja, dijabetesa i bolesti masne jetre, a sve je to povezano s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne konzumiraju više od 25 grama dodanog šećera dnevno, dok bi muškarci trebali ograničiti unos na 36 grama. Dok većina vrsta jogurta imaju određenu količinu dodanog šećera, opcije bez laktoze obično su iznenađujući krivac unosa prekomjerne količine dodanog šećera.

“Mnogi ljudi automatski misle da je opcija bez laktoze zdravija, međutim, to su vrste koje mogu biti najnezdravije”, tvrdi nutricionistica Melissa Rifkin.

Ona kaže da neke opcije sadrže čak oko 70 posto dnevnog preporučenog unosa za žene, i to samo u jednoj porciji.

Ove velike količine šećera uobičajene su među jogurtima bez laktoze, a neke veganske opcije također mogu sadržavati malo proteina, čak samo oko gram po porciji, što je gotovo beznačajna doza.

Stoga, kombinacija velikih količina šećera i vrlo niskog sadržaja proteina čini nepoželjnu i nezdravu opciju.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE