SportOstali sportoviPoložili smo ispit IIHF-a, glavni cilj je popularizacija hokeja u BiH

Položili smo ispit IIHF-a, glavni cilj je popularizacija hokeja u BiH

Svjetsko prvenstvo III-B divizije u hokeju na ledu okončano je jučer u Sarajevu. Bosna i Hercegovina je takmičenje završila na drugoj poziciji sa četiri pobjede i porazom, iza prvoplasiranog Kirgistana koji se bez poraza plasirao u u III-A diviziju svjetskog hokeja.

U grupi su nastupile još selekcije Malezije, Hong Konga, Irana i Singapura.

Hokejaški savez BiH položio je ispit odličnom organizacijom ovog takmičenja u dvorani „Mirza Delibašić“ centra Skenderija. Sportski direktor Hokejaškog saveza BiH Adnan Mrkva ističe da su na adresu Saveza već stigle pohvale Svjetske hokejaške federacije za organizaciju SP-a.

– Naš glavni cilj je popularizacija hokeja na ledu među mladim ljudima u BiH. Mislim da smo u tome uspjeli u dobroj mjeri u posljednjih desetak godina od kako smo se ozbiljno posvetili razvoju hokeja na ledu. Ovakvi događaji tome samo doprinose, jer drugačije je kada djeca i njihovi roditelji vide utakmice uživo – izjavio je Mrkva Feni.

Kako je kazao, u toku i nakon SP-a Hokejaški savez je zaprimio mnoštvo upita kako i gdje upisati djecu na ovaj sport.

– Interesa za hokej ima, ali problem je i dalje generalno infrastruktura za sportove na ledu. U posljednjih pet – šest godina grupa ljudi koja se nalazi oko Hokejaškog saveza BiH volonterski je uspjela obezbijediti malu ledenu dvoranu na Zetri, koja nam služi za treninge devet mjeseci godišnje, dok preostala tri mjeseca koristimo za takozvane suhe pripreme. Ta dvorana nam je omogućila da se bavimo ovim sportom i ona je uglavnom razlog što možete vidjeti naše aktivnosti u medijima u proteklim godinama – objasnio je.

Dodaje da je poboljšanje infrastrukture za ledene sportove prvi uslov koji treba ispuniti za daljnji napredak u hokeju na ledu, ali i za druge klizačke sportove.

Gradske i kantonalne vlasti imaju sluha, pružaju podršku naporima hokejaških entuzijasta, ali za ozbiljniji napredak potrebni su dodatni napori.

Federalna.ba / Fena.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE