NaslovnicaSvijetPoljska odbil...

Poljska odbila njemački PVO sistem, traži da se pošalje Ukrajini

Poljska vlada saopštila je da bi protivraketni sistem koji je Njemačka ponudila da pošalje Poljskoj trebalo poslati Ukrajini, što Berlin vjerovatno neće uraditi jer bi time značajno pojačao učešće NATO-a u Ukrajini.

Ukrajina je odgovor Poljske na ponudu Berlina pozdravila jer želi da zaštiti svoj vazdušni prostor, posebno nakon jučerašnjeg ruskog baraža raketnih udara koji su onesposobili eneregetsku mrežu širom zemlje.

Njemačka ministrica Christine Lambrecht naglasila je da za korištenje odbrambenih sistema NATO-a van njene teritorije moraju da se slože sve države članice.

“Za nas je važno da se Poljska može osloniti na saveznike koji će stajati jedni uz druge, čak i u teškim vremenima, posebno jer je Poljska u izloženom položaju”, rekla je ona.

Lambrecht je rekla da je Njemačka htjela da pošalje protivvazdušni raketni sistem srednjeg dometa Patriot, ali da je on dio PVO NATO-a i namijenjen samo za teritoriju NATO-a.

“Ako se koriste van područja NATO-a, onda se to prethodno mora dogovoriti sa NATO-om i sa saveznicima”, rekla je ona.

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu NATO je pojačao svoju odbranu duž svog istočnog krila, uključujući Poljsku, dok je Varšava radila na jačanju sopstvene vojske masovnom kupovinom naoružanja.

NATO je rasporedio američke Patriot baterije u Poljskoj, a njemačke Patriot baterije u Slovačkoj, a francuski ekvivalentni sistem u Rumuniji.

Politika NATO-a je da se ne miješa direktno u rat i da rasporedi baterije samo da zaštiti države članice.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.