NaslovnicaBiHPodrška borač...

Podrška boračkih udruženja FTV: Telemachova agresija i nepoštivanje države

Koordinacija boračkih udruženja Općine Novi Grad Sarajevo, u čijem sastavu aktivno djeluje 14 boračkih udruženja, uputila je pismo podrške Federalnoj televiziji nakon što je kompanija Telemach, koja je – kao kablovski operater koji djeluje u Bosni i Hercegovini – najavila repozicioniranje kanala u svojoj ponudi, svrstavši Federalnu televiziju na 56. mjesto među “Regionalne” kanale.

Koordinacija je ovakav postupak kompanije Telemach nazvala “agresijom i nepoštivanjem države i građana”.

Prenosimo pismo Koordinacije boračkih udruženja:

Želimo poručiti kompaniji Telemach: Prestanite s medijskom agresijom i nepoštivanjem države i građana od kojih ubirete novac. Vidjeli smo da Telemach ima namjeru nastaviti odnosno pojačati diskriminaciju federalnog javnog servisa i ponovno, kako su sami najavili žele premještati poziciju javnog federalnog televizijskog servisa.

I to rade u momentu kada proslavljamo 30 godina nezavisnosti i kada se opet suočavamo s prijetećim porukama opstanku naše države koji se neskriveno podržavaju iz matične države vlasnika Telemacha.

Želi li na taj način vlasnik Telemacha iz Srbije, Dragan Solak, građane Federacije spriječiti da vide istinu o ratu i da čuju istinu o tome što se događa danas u BiH ili možda cinično šalje poruku borcima i građanima Federacije da, ipak, nisu nezavisni nego da upravo zavise od vlasnika iz Srbije koji njihov javni servis može „šutati” kako želi.

Očito je kako je namjera i pokvariti proslavu jubileja ba tamo gdje bi se, figurativno kazano, trebalo okupiti najviše Ijudi. Mi znamo, a znaju i u Telemachu da je Federalna televizija najavila filmove o našim borcima koji su živote ugradili u temelje moderne Bosne i Hercegovine i odbranili je od agresije.

Borcima je jasno da se ovakvim potezom kompanije čiji vlasnik dolazi iz Srbije želi razbiti zajedništvo koje te se kod ljudi neminovno stvoriti kroz podsjećanja na velike historijske datume, referendum o nezavisnosti i protagoniste dana ponosa i slave.

To zajedništvo nam je sada gotovo jednako važno kao i prije 30 godina, a zbog novog vala secesionizma i podjela kojima je izložena Bosna i Hercegovina.

Tu treba tražiti motive inspiratora ovakvog ponižavanja i građana i njihovog javnog servisa.

Dodatni apsurd donosi činjenica da Telemach 90 posto svojih prihoda ostvaruje sa područja koje smo mi odbranili, a zauzvrat nam nude i programe na kojima se otvoreno negira genocid i slave ratni zločinci.

Podcrtavamo da je naše strpljenje iscurilo. Prestanite nas ponižavati i ne dovodite u naše domove, preko kanala koje distribuirate, osobe koji ne poštuju ni naše žrtve ni našu državu. Poštujte naše institucije i naš javni servis.

Ne možete na području Federacije BiH ispred FTV-a stavljati i regionalne javne servise i sve kanale iz manjeg bh. entiteta i kanale na kojima se negira genocid i slave ratni zločini. Naposljetku, stavili ste prije FTV-a i kanal koji nosi ime paradržave – televizija Herceg-Bosne. To je nedopustivo. Vratite FTV na mjesto koje mu pripada i prestanite s agresivnim i diskriminirajućim aktivnostima.

Krajnji je rok!

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.