BiHKulturaPod okriljem noći: U Sarajevu postavljen spomenik Tvrtku I Kotromaniću

Pod okriljem noći: U Sarajevu postavljen spomenik Tvrtku I Kotromaniću

Spomenik bosanskom hralju Tvrtku I Kotromaniću ipak je osvanuo ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Nakon višemjesečne sage o mogućoj lokaciji, gdje se krenulo od prostora ispred Predsjedništva BiH, parka iza zgrade u kojoj je smješten kolektivni šef države, preko dvije lokacije na Marijin Dvoru sve do Pofalića, na kraju je ovaj spomenik postavljen na prvobitno zamišljenom mjestu.

Međutim, za sve ove lokacije Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika nije izdala potrebnu dozvolu za postavljanje. Navodno, problem je bilo to što se na tabli sa imenom i titulom Tvrtka I nije nalazilo i to da je bio i srpski kralj, nego samo bosanski.

Šta se desilo u međuvremenu, odnosno da li se Komisija “smilovala” pa izdala potrebnu dozvolu, ili je nešto drugo u pitanju, za sada nije poznato. Sumnju budi i to što je spomenik postavljen pod okriljem noći, a ne po danu, što bi više priličilo jednom ovakvom činu.

Postavljanjem spomenika pohvalila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

– Obećala sam da će naše Sarajevo dobiti spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, a danas, na dan potpisivanja Povelje Kulina bana, svoje obećanje sam ispunila.

Bosanski kralj Tvrtko, preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ondje gdje i pripada, napisala je Karić.

Oslobodjenje.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE