BiHGradonačelnica Sarajeva sa sugrađanima proslavila Uskrs ispred Katedrale

Gradonačelnica Sarajeva sa sugrađanima proslavila Uskrs ispred Katedrale

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je sa sugrađanima u nedjelju proslavila najveći katolički blagdan Uskrs, prenosi Anadolu.

Plato ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu odisao je danas zajedništvom i prijateljstvom, navodi se u saopštenju Grada Sarajeva.

“Blagoslovljeno je naše Sarajevo ljudskom toplinom i svojom bogatom tradicijom uvažavanja različitosti”, istakla je Karić.

Ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu dan ranije je postavljeno uskršnje jaje u susret najvećem katoličkom blagdanu.

Uskrs je najveći i najstariji hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo uskrsnuće iz mrtvih, kao pobjeda vjere i života nad smrću.

Ovaj dan predstavlja okosnicu i temelj hrišćanske vjere, odnosno uskrsnuće Isusa Hrista.

Hrišćani vjeruju da je ovaj čin trenutak rađanja religije koju danas slijedi 2,3 milijarde ljudi.

Prema vjerovanju, Isus Hrist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo. Stoga, iako se Uskrs uvijek obilježava u nedjelju, on gotovo svake godine pada na drugi datum zbog specifičnog pravila.

Uskrs pada na prvu sedmicu poslije prvog proljetnog punog mjeseca na dan proljetnog ekvinocija ili poslije tog datuma.

Visoko.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE