Početkom naredne godine Spotify i Netflix pod novim uslovima na App Storeu

Apple će dozvoliti kompanijama kao što su Spotify i Netflix da usmjeravaju korisnike na svoje web stranice zbog plaćanja, omogućavajući im da lakše izbjegnu naknade koje naplaćuje App Store.

Najnoviji ustupak proizvođača iPhonea u dugogodišnjoj borbi s programerima aplikacija je odgovor na istragu koju je pokrenula japanska Komisija za poštenu trgovinu, piše CNN.

Ažuriranje koje će stupiti na snagu početkom 2022. godine, a primjenjivat će se u cijelom svijetu, omogućit će programerima onoga što Apple naziva aplikacijama za “čitanje” da umetnu vezu prema vanjskim web stranicama i dozvoli ljudima da na njima postavljaju ili upravljaju svojim računima.

Takve aplikacije pružaju prethodno kupljeni sadržaj ili pretplate na časopise, novine, knjige, audio, muziku i video, prema Appleu. Amazon Video i Kindle također se često navode kao primjeri takvih aplikacija.

Spotify i Netflix nekad su dozvoljavali korisnicima da plaćaju usluge unutar aplikacije, ali su od tada prekinuli taj oblik naplate za nove članove usred spora s Appleom u vezi s velikom provizijom koju naplaćuje.

Naprimjer, preuzimanje aplikacije Netflix omogućit će vam da se prijavite, ali samo ako imate postojeći račun. Aplikacija vam inače kaže da se “pridružite i vratite” nakon što otvorite račun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.