Od sastojaka vam je potrebno gotovo tijesto za pitu ili 170 grama brašna, jedna kašičica soli, 120 grama hladnog maslaca, narezanog na kockice, jedno žumance, jedna kašičica hladne vode.
Za nadjev će vam trebati 150 grama naribanih tikvica, prstohvat soli, 200 grama feta sira (usitnjenog), dvije kašičice listića timijana, šest žumanaca, 300 mililitara vrhnja, 4 kašičice paste od maslina.
Ako sami pravite tijesto za pitu, pomiješajte brašno, so i maslac pomoću miksera. Kad nastanu mrvice dodajte uz stalno miksanje žumance i vodu. Sve zamijesite u čvrsto tijesto, zatim omotajte tijesto providnom folijom i ostavite sat u frižider.
Nakon toga zagrijte rernu na 180 stepeni i izvadite tijesto ih frižidera. Izvaljajte ga na pobrašnjenoj površini. Na kraju neka bude debljine pola centimetra. Stavite tijesto u okrugli kalup za pitu te obložite cijeli kalup. Otklonite višak tijesta koji visi preko ruba kalupa.
Viljuškom napravite nekoliko rupica po tijestu i pecite ga u rerni 10-15 minuta. Rupice su važne kako se ispod tijesta ne bi stvarali mjehurići. Zatim izvadite iz rerne i ostavite sa strane.
Stavite naribanu tikvicu u cjediljku i posolite. Sol će izvući tečnost iz tikvice pa stavite ispod neku posudu. Ostavite da odstoji oko 30 minuta, zatim stavite tikvicu u kuhinjsku krpu i istisnite preostalu tečnost.
Stavite tikvice u posudu zajedno s preostalim sastojcima (feta, timijan, jaja, pasta od maslina i vrhnje) te dobro promiješajte. Raspodijelite tu mješavinu po tijestu za pitu i pecite 45 minuta dok nadjev ne bude lijepe zlatnosmeđe boje.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.