ZanimljivostiZnate li šta se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete...

Znate li šta se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete sir

Hrana koju jedemo svaki dan najviše utječe na naše zdravlje, pa ako redovito jedete sir, važno je znati što on čini tijelu kratkoročno i dugoročno.

Ako neko voli sir, stvarno voli sir i može pronaći način da ga ugradi u gotovo svaki obrok. Omleti iz kojih curi cheddar, sezonske salate s kozjim sirom, ravioli punjeni mozzarellom, pečeni brie…

Toliko sireva, toliko jela. Naravno, hrana koju jedemo svaki dan najviše utječe na naše zdravlje, pa ako redovito jedete sir, važno je znati što on čini tijelu kratkoročno i dugoročno. Na primjer, možda želite smršaviti i pitate se trebate li prestati jesti sir. Ili možda želite smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ovdje registrirani dijetetičari objašnjavaju sve što trebate znati.

Sve dok niste prehrambeno osjetljivi na sir, registrirani dijetetičar Alexis Newman kaže da sir apsolutno može biti dio zdrave prehrane.

Sir je pun hranjivih tvari poput proteina, masti, kalcija, fosfora i vitamina A, B12 i D’, kaže ona. Ona dodaje da određene vrste sireva (uključujući plavi sir, brie i švicarski sir) imaju posebnu vrstu masti koja se zove konjugirana linolna kiselina (ili CLA) koja može pomoći u smanjenju upale, kardiovaskularnih bolesti i pretilosti.

Alex Caspero, registrirani dijetetičar na DelishKnowledgeu, slaže se da sir može biti dio zdrave prehrane sve dok se jede umjereno i ako je u prehranu uključena i druga hrana bogata hranjivim tvarima. Dok sir ima nekoliko važnih nutrijenata, nitko ne može živjeti samo od sira. Caspero kaže da, iako sir ima hranjive tvari poput proteina i kalcija, također sadrži zasićene masti i natrij, koji mogu negativno utjecati na tijelo ako se konzumiraju prekomjerno. Zbog toga je važno držati se umjerenih količina sira i ne jesti ga previše.

Caspero kaže da je također važno uzeti u obzir kako se sir jede. ‘Na primjer, sir se često dodaje hrani koja je već bogata zasićenim mastima, poput pizze ili hamburgera. U ovim primjerima, dodavanje više zasićenih masti i natrija vjerojatno neće dodati nikakve dodatne zdravstvene prednosti’, kaže ona, dodajući da će jedenje sira s hranom poput rafiniranih žitarica i prerađenog mesa poništiti sve zdravstvene dobrobiti. Međutim, Caspero kaže da sir može biti zdrav izbor ako se konzumira kao zamjena za crveno i prerađeno meso ili ako se jede uz drugu zdravu hranu, poput jabuke i cheddar sira za međuobrok.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE