Pizza rolat odličan je prijedlog za ručak ili večeru, kada nemate vremena za pripremu klasične pizze, a jede vam se ovaj italijanski specijalitet. Ovaj jednostavni recept možete čak servirati kao “finger food” za goste.
- 6 listova gotovih kora
- 200 grama šunke
- 200 grama žutog sira
- 4 kašike kečapa
- suhi origano
Za vegetarijansku verziju pizza rolata, možete koristiti tanko narezane šampinjone.
Za nadjev će vam biti potrebno:
- 2 jaja
- 100 militara kiselog vrhnja
- sol
Za početak je potrebno pripremiti nadjev. Umutite sastojke i posolite prema vlastitoj želji. Potom isjecite ili naribajte šunku i sir u različitim posudama. Uzmite dvije gotove kore i stavite na radnu površinu. Premažite ih nadjevom i stavite jednu koru.
Ovu koru premažite kečapom i pospite origanom količinom koju volite. Ponovo stavite jednu koru i premažite nadjevom, a onda stavite šunku. Stavite petu koru, a onda stavite sir. Pokrijte posljednjom korom i premažite je nadjevom u tankom sloju.
Naredni korak je savijanje kora, koji je ujedno i najzahtjevniji. Polako savijte kore sa strane kako nadjev ne bi iscurio, a onda ga savijajte u obliku rolata. Stavite ga u tepsiju i premažite ostatkom nadjeva od jaja i vrhnja.
Rolat možete posuti sjemenkama za bogatiji okus. Rolat se peče 30 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni. Nakon pečenja rolat režite na komade prema vašoj želji.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.