NaslovnicaZanimljivostiPet znakova p...

Pet znakova pomoću kojih životinje pokazuju da su na kraju svog života

Prije nego što nabave psa, vlasnici su svjesni da njihov ljubimac živi određeni broj godina, no ipak tu činjenicu kad dođe vrijeme je teško prihvatiti.

Pas živi vrlo ograničenu količinu godina i vjerojatno će umrijeti prije vas. Postoji pet znakova kojima psi pokazuju da se njihov život bliži kraju.

Iako neki od ovih znakova sami po sebi ne moraju značiti da vaš pas umire, svaki ovaj znak upozorenje je za hitan posjet veterinaru kako bi se doznalo šta se događa i kako bi se oko tog pravilno postupilo te se psu produžio život koliko god je to moguće.

Ovi su znakovi zajednički većini kućnih ljubimaca, pa ako u svom domu imate mačke ili druge životinje, također vas mogu upozoriti.

1. Nedostatak koordinacije

Ako je vaš pas nesiguran na nogama ili pravi samo nekoliko koraka odjednom, suočava se s nekim problemima. Ako mu je teško ustati i doći do kauča, to je možda posljedica ekstremne slabosti, ozljede, poremećene funkcije mozga ili svega pomalo. Brojni su problemi koji mogu uzrokovati ovaj simptom, od upale uha i nedostatka apetita do nečeg puno ozbiljnijeg pa je psa potrebno što prije odvesti veterinaru.

2. Nedostatak energije

Ako pas leži na istom mjestu bez ikakvog pokušaja ustajanja ili može pokušati ustati i brzo odustati, nešto nije u redu. Ako se tome doda zubno meso koje je bijele boje, vjerojatno je pas anemičan ili je možda slab zbog toga što ne jede. U svakom slučaju, to je ozbiljno i treba posjetiti veterinara.

3. Gubitak apetita

Vaš pas ne pokazuje interes za hranu ili vodu. Bez obzira na to što mu ponudili, on jednostavno ne želi jesti. Možda je bolestan i ne može jesti, ali možda i umire i zna da mu više nije potrebna hrana. Samo veterinar i određeni testovi moći će to potvrditi.

4. Povraćanje

Ako pas ne može zadržati hranu ili vodu, to se može dogoditi zbog bolesti ili poremećenog želuca, ali također može biti znak da se njegov probavni sustav isključuje. Povraćanje se može dogoditi i u slučajevima trovanja, kada njegov sustav pokušava protjerati sve što mu stvara muku. U svakom slučaju, dugotrajno povraćanje može uzrokovati dehidraciju i slabost, ponekad i smrt, pa bez obzira na razlog, vašem psu je potrebna hitna pomoć za rješavanje ovog problema.

5. Apatija

Ako vas vaš pas ignorira, ne zanimaju ga igračke, igranje ili interakcija s bilo čime i bilo kime, čak i s ljudima koje najviše voli, to je razlog za brigu. Većina pasa, kad znaju da umiru, povući će se u sebe. Neki kažu da se pripremaju za ono što slijedi ili da je to tako kako bi zaštitili svoje voljene od boli prolaska kroz to. To je najčešće prvi znak koji životinje pokažu na samom kraju života.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.