ZanimljivostiTrebate li maziti psa dok jede?

Trebate li maziti psa dok jede?

Sigurno ste čuli za izreku o tome da ne treba “dirati lava dok spava”, a isto pravilo trebalo bi primijeniti i kad su u pitanju psi.

Osim toga, uvriježeno je mišljenje da ruke treba držati k sebi i dok pas jede. Ukoliko nije neophodna neka hitna intervencija u pogledu hrane koju ste psu dali da pojede, najbolje je pustiti ga da jede u miru, bez prekidanja. Bilo kakvo ometanje, s vaše strane ili nekog od ukućana, može samo da uznemiri psa i poveća šansu da vas ujede.

Izbjegavanje ugriza

Pas može da vas ujede ako ga uznemiravate dok jede, spava ili čuva mladunce.

Kad sipate hranu psu, najbolje bi bilo da se povučete i pustite ga da jede bez prekida. Ne samo da ćete izbjeći eventualne ugrize ukoliko je pas uznemiren, već ćete mu pomoći da jede mirno i lagano svari hranu.

Nervoza psa koji jede pojačava se ako ga mazite ili dodirujete na bilo koji način, jer može da pomisli da ćete mu oduzeti obrok. Na psa će loše uticati i buka i gužva dok jede i to može da dovede do problema u ponašanju pa čak i do izbjegavanja hrane zbog prevelikog stresa.

Neuobičajeno čuvanje hrane

Neki psi će čuvati svoju hranu dok jedu: ponekad će režati tokom obroka, čak i ako ste u njihovoj blizini. Ako se ovo ponašanje ponavlja, posavjetujte se sa veterinarom, jer pas možda ima probleme sa zubima, pa se osjeća ranjivo i zaštitnički prema hrani.

Agresija zbog hrane

Savršeno zdrav pas koji žestoko čuva svoju posudu s hranom možda pati od agresije zbog hrane. Ova vrsta ponašanja zahtjeva da zauzmete drugačiji pristup kada hranite psa, a da ga ne uznemiravate dok jede.

Sjedite mirno pored psa dok jede i približavajte mu se sa svakim sljedećim obrokom. Mirno i nenametljivo dodajte hranu u njegovu posudu: na taj način, pas će povezati vaše prisustvo s nečim lijepim – dobit će više hrane. Možete staviti poslasticu ili dvije u hranu dok pas jede da biste postigli istu reakciju. S vremenom će pas početi da vam vjeruje i shvatit će da mu nećete nauditi ni uzeti hranu tokom obroka.

Preventivne mjere

Navikavajte psa na blizinu ljudi i drugih kućnih ljubimaca dok jede, ali ne pokušavajte da mu oduzimate hranu tokom obroka.

Ukoliko vam dođu gosti, nahranite psa u drugoj sobi, podalje od novih lica, i recite gostima, posebno djeci, da ne prilaze psu dok jede. U idealnom slučaju, reagujte samo u vanrednoj situaciji, i to usmenom komandom, kao što je “dođi”, kako biste pozvali psa. Uvijek nagradite takve prekide poslasticama i pohvalama.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE