NaslovnicaBiHParlament FBi...

Parlament FBiH više od dvije godine nije raspravljao o revizorskim izvještajima

Centri civilnih inicijativa (CCI) objavili su da zbog nekonstituisanja parlamentarne komisije za reviziju pri Parlamentu FBiH, ta institucija više od dvije godine ne razmatra izvještaje o reviziji javnih institucija.

Ističu da nisu razmotreni revizorski izvještaji za 2018., pa čak ni oni za 2017., niti su organizovane rasprave sa odgovornim osobama iz subjekata čiji su rad revizori ocjenili negativnom ocjenom ili mišljenjem s rezervom.

Iz CCI-a navode da Parlament FBiH neprihvatljivo kasni u obavljanju jedne od svojih značajnih funkcija – kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od strane državnih i javnih institucija, čime se dodatno proširuje prostor za nekažnjeno kršenje zakona, i korupciju, unutar institucija vlasti ili onih koje one kontrolišu.

Pojašnjavaju da je trenutno predložena samo polovina članova Parlamentarne komisije za reviziju iz Doma naroda Parlamenta FBiH, a do konačnog formiranja Komisije potrebno je da Predstavnički dom Parlamenta FBiH potvrdi preostalih sedam članova, kako bi Komisija u potpunosti bila formirana, te počela sa radom.

U prethodnom periodu Centri civilnih inicijativa (CCI) kao i Ured za reviziju institucija FBiH, javno su ukazivali na važnost rada Komisije i razmatranje revizorskih izvještaja od strane Parlamenta FBiH i potrebnu hitnog konstituisanja Parlamentarne komisije.

Iz CCI-a naglašavaju da je postojanje parlamentrane kontrole trošenja javnih sredstava potrebnije sada više nego ikada, te da ne razmatrajući izvještaje o reviziji, odnosno ne prateći zakonitost i opravdanost trošenja javnih sredstava, Parlament FBiH doprinosti netransparentnom trošenju i mogućim koruptivnim radnjama pojedinaca u institucijama FBiH

Tretirajući ovu situaciju kao neprihvatljivu, CCI je Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta, 25. maja 2020. uputio i zvaničnu Inicijativu da se na slijedećoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH razmatra tačka dnevnog reda koja tretira imenovanje preostalih članova Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju.

Smatraju da bi na taj način bio omogućen rad navedene Komisije i razmatranje izvještaja Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH.

Projekt “Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini” provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske. Cilj projekta je doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH, saopćeno je iz CCI.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.