SvijetPalestina traži punopravno članstvo u UN-u

Palestina traži punopravno članstvo u UN-u

Vlada Palestine poslala je u utorak pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Antoniju Guterresu u kojem je zatražila ponovno razmatranje prijave za članstvo u ovoj organizaciji.

“U vezi sa zahtjevom države Palestine za članstvo u Ujedinjenim narodima u dokumentu S/2011/592 od 23. septembra 2011., imam čast tražiti da se ponovno razmotri članstvo Palestine u Vijeću sigurnosti u aprilu 2024.“, naveo je u pismu palestinski izaslanik pri UN-u Riyad Mansour.

Mansour je kazao da će biti zahvalan ako Guterres proslijedi zahtjev Vijeću sigurnosti UN-a što je prije moguće.

Palestina je prihvaćena kao država posmatrač Generalne skupštine UN-a 2012. godine, dozvoljavajući njenom izaslaniku da učestvuje u raspravama i organizacijama UN-a, ali bez mogućnosti glasanja.

Prema Povelji UN-a, države se primaju u članstvo UN-a odlukom Generalne skupštine na preporuku Vijeća sigurnosti.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE