SportAuto-MotoHamilton poručio da izraelski napadi na Gazu moraju prestati

Hamilton poručio da izraelski napadi na Gazu moraju prestati

Sedmostruki šampion Formule 1 Lewis Hamilton pozvao je na zaustavljanje izraelskih napada na Pojas Gaze koji traju više od sedam mjeseci i izazivaju humanitarnu katastrofu.

“Dosta je bilo. Ne možemo nastaviti da gledamo ovu tragediju i šutimo. Trauma i teror koji doživljava toliki broj ljudi, ali posebno nevina djeca je užasavajuća. Ovo mora prestati – za djecu, za njihove porodice i za njihove živote”, naveo je 39-godišnji vozač Mercedesa iz Velike Britanije na društvenoj mreži Instagram u utorak.

Hamilton je podijelio i Reels video o djeci koja žive u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze koji je Izrael napao uprkos presudi Međunarodnog suda pravde.

Kancelarija za medije Vlade u Gazi saopštila je da je u izraelskom napadu u nedjelju na kamp za raseljene u Rafahu u blizini logističke baze UNRWA u Tal al-Sultanu ubijeno najmanje 45, a ranjeno 250 osoba, uglavnom djece i žena. Nakon napada brzo se proširio požar.

Od početka izraelskih napada 7. oktobra prošle godine više od 36.000 Palestinaca ubijeno je u Gazi, uglavnom žena i djece, uništen je veći dio infrastrukture, a napadi i izraelske blokade doveli su do humanitarne katastrofe.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Federalna.ba / AA / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE