ZanimljivostiReceptiOvo je najveća greška koju pravite kada spremate hljeb

Ovo je najveća greška koju pravite kada spremate hljeb

Ako ste mislili da čuvate hljeb na pravi način, vjerojatno ste se prevarili, jer mnogi u želji da duže održe njegovu svježinu čine grešku koja zapravo ubrzava proces kvarenja.
Mnogi se trude što je moguće duže održati hljeb svježim i poslije toliko savjeta misle da su našli pravi recept za to. Vjerojatno i vi s ovim ciljem stavljate hljeb u frižider, što je ogromna greška, osobito ako je u pitanju svježi hljeb. Mnoge namirnice uspijevaju održati svoju svježinu duže ako su u frižideru, ali to ovdje nije slučaj, piše RealSimple.

Prema riječima Jonathana Davisa iz pekarnice La Brea Bakery u San Leandru u Kaliforniji, štrucu svježeg hljeba nikako ne trebate stavljati u frižider.

“Ako stavite hljeb u frižider, temperatura i okruženje u njemu zapravo će ubrzati proces kvarenja umjesto da ga održe svježim”, tvrdi Davis.

On objašnjava da je najbolji način kako što duže očuvati svježinu hljeba držati ga na sobnoj temperaturi u kutku sobe ili kuhinje koji nije previše topao ili suh. Čuvajte ga izvan dosega Sunčeve svjetlosti, daleko od prozora.

“Najbolje bi bilo pojesti ga u prva dva do tri dana otkad ste ga kupili, jer poslije toga njegova svježina i okus počinju slabjeti”, kaže on.

Ako štrucu ne pojedete u roku od tri dana, umotajte je u vrećicu i stavite je u zamrzivač, a ne u frižider, a kada je budete htjeli jesti, zagrijte je u pećnici.

Ako ne želite zamrznuti hljeb, možete ga upotrijebiti za neki recept. Na primjer, možete napraviti krutone ili ga izmrviti i dobiti domaću prezlu, pa ga dodati salatama, juhama i drugim jelima.

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE