Ako ste mislili da čuvate hljeb na pravi način, vjerojatno ste se prevarili, jer mnogi u želji da duže održe njegovu svježinu čine grešku koja zapravo ubrzava proces kvarenja.
Mnogi se trude što je moguće duže održati hljeb svježim i poslije toliko savjeta misle da su našli pravi recept za to. Vjerojatno i vi s ovim ciljem stavljate hljeb u frižider, što je ogromna greška, osobito ako je u pitanju svježi hljeb. Mnoge namirnice uspijevaju održati svoju svježinu duže ako su u frižideru, ali to ovdje nije slučaj, piše RealSimple.
Prema riječima Jonathana Davisa iz pekarnice La Brea Bakery u San Leandru u Kaliforniji, štrucu svježeg hljeba nikako ne trebate stavljati u frižider.
“Ako stavite hljeb u frižider, temperatura i okruženje u njemu zapravo će ubrzati proces kvarenja umjesto da ga održe svježim”, tvrdi Davis.
On objašnjava da je najbolji način kako što duže očuvati svježinu hljeba držati ga na sobnoj temperaturi u kutku sobe ili kuhinje koji nije previše topao ili suh. Čuvajte ga izvan dosega Sunčeve svjetlosti, daleko od prozora.
“Najbolje bi bilo pojesti ga u prva dva do tri dana otkad ste ga kupili, jer poslije toga njegova svježina i okus počinju slabjeti”, kaže on.
Ako štrucu ne pojedete u roku od tri dana, umotajte je u vrećicu i stavite je u zamrzivač, a ne u frižider, a kada je budete htjeli jesti, zagrijte je u pećnici.
Ako ne želite zamrznuti hljeb, možete ga upotrijebiti za neki recept. Na primjer, možete napraviti krutone ili ga izmrviti i dobiti domaću prezlu, pa ga dodati salatama, juhama i drugim jelima.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.