NaslovnicaZDKOvi poslodavc...

Ovi poslodavci iz ZDK-a su dobili najviše sredstava iz Programa za zapošljavanje 2021.

Finansijska sredstva Federalnog zavoda za zapošljavanje iz Programa sufinanciranja zapošljavanja za 2021. povukle su i kompanije iz Zeničko-dobojskog kantona.

Najviše sredstava povukla je firma Megagradnja d.o.o Zenica, 87.540,00 KM. Prema dostupnim podacima u 2021. ova kompanija brojala je 38 radnika, dok je u 2020. imala 20. zaposlenih.Megagradnja je građevinska firma osnovana 2017. godine sa sjedištem u Zenici, koja se bavi visokogradnjom i ostalim građevinskim radovima.

Druga na listi po vrijednosti zaključenog ugovora je BOHA d.o.o. Zenica koja je povukla 52.560,00 KM. Boha d.o.o. Zenica izrađuje namještaj po mjeri. Još od 2002. godine se bave proizvodnjom, popravkom i tapaciranjem namještaja. U 2021. su imali 62 a u 2020. 43 zaposlena radnika.

ELCHY-TEX d.o.o. Žepče je treća na ovoj listi sa 43.962,00 KM vrijednosti ugovora. Firma je poznata kao proizvođač tekstilnih dijelova za autoindustriju i radne odjeće. Prosječan broj radnika u 2021.bio je 107 a u 2020. nešto više 113.

Podsjećamo, Poziv za ovaj Program realiziran je u martu 2021. putem stranice Zavoda.

Program se realizirao s ciljem zapošljavanja najmanje 7.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, radi njihovog zapošljavanja, sprječavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unaprjeđenja radnih sposobnosti, te stvaranja uvjeta za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva kroz osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva.

Za realizaciju ovog Programa bila su predviđena sredstva u iznosu od 23.000.000,00 KM u skladu sa Finansijskim planom za 2021. i procjenom za 2022. i 2023. godinu.

Korisnici Programa su poslodavci registrirani u Federaciji BiH koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, te oni koji imaju potpisan sporazum sa Poreznom upravom Federacije BiH o izmirenju duga po osnovu doprinosa, kao i oni na koje se odnosi Zakon o financijskoj konsolidaciji.

Programom je bilo predviđeno sufinanciranje troškova doprinosa, a u slučaju da je iznos sufinanciranja veći od troškova doprinosa, ostatak iznosa sufinanciranja se koristi za isplatu dijela neto plaće osim za mjeru Doprinos 500 – 2021. kod koje se kompletan iznos uplaćuje za doprinose te mjere Služba u suradnji sa poslodavcima, podmjera sufinanciranje obuke, kod koje je iznos sufinanciranja namijenjen troškovima obuke. Zavod poslodavcu, po dostavljenom pravdanju, refundira određeni iznos koji je definiran svakom mjerom zasebno.

Visoko.co.ba / Akta.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.