ZDKOvako je u Kaknju bilo nekad: Prvomajska budnica, uranak, narodno veselje na...

Ovako je u Kaknju bilo nekad: Prvomajska budnica, uranak, narodno veselje na Milama…

Prema tradiciji i ove godine masovno i svečano su proslavljeni prvomajski praznici u Kaknju i na području opštine.

Tako su, pored ostalog,   članovi Horske, Recitatorske i Folklorne sekcije Kulturno-umjetničkog društva „Fadil Dogdibegović Dikan“, uoči praznika, na platou ispred Doma kulture, izveli bogat i prigodan program.

Takođe, tom prilikom, nastupila je i rudarska glazba.

Prvog maja, rano ujutro, Rudarska glazba, sa svojom budnicom, dala je poziv za početak veselja, a koja je, kao i uvijek do sada, prošla glavnom kakanjskom ulicom prema Doboju i ostalim obližnjim naseljima.

Na obližnjoj visoravni Milama, kod Kaknja, kao što se vidi i na našoj slici, bio je tradicionalni prvomajski uranak i narodno veselje, koje je, i pored oblačnog vremena, ali bez padavina, bilo masovno posjećeno.

(Preneseno iz: Kakanjske novine, broj 104, 19. maj 1983. godine)

 

Visoko.co.ba/Kakanj-x.com


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE