ZanimljivostiOva pasmina pasa je najinteligentnija na svijetu

Ova pasmina pasa je najinteligentnija na svijetu

U novoj studiji naučnici su proučili hiljadu pasa postavljajući pred njih deset testova sposobnosti.

U istraživanju je belgijski malinois, koji se često koristi kao policijski pas, ostvario 35 bodova od 39 i time zasjeo na prvo mjesto liste najinteligentnijih pasa, a istraživanje je je obuhvatilo 13 pasmina.

Naučnici su procijenili 1000 pasa postavljajući im sedam kognitivnih i tri bihevioralna zadatka. Testovi su uključivali njihovu sposobnost čitanja ljudskih gesti i provjeru mogu li životinje zaobići prozirnu ogradu u obliku slova V kako bi došle do hrane koju su mogle vidjeti. Znanstvenici su također istraživali koliko je pas neovisan i koliko brzo od čovjeka traži pomoć kada je ispred njih nerješiv zadatak poput hrane upakirane u zatvorenu kutiju, piše Daily Mail.

Malinois, koji se često koristi kao policijski pas ili kao čuvar, zauzeo je prvo mjesto s 35 od 39 bodova. Border collie je drugi s 26 bodova dok je njemačka pasmina hovawart na trećem mjestu s 25 bodova.

“Belgijski malinois istaknuo se u mnogim kognitivnim zadacima i ima vrlo dobre rezultate na većini testova”, izjavila je Katriina Tiira sa Sveučilišta u Helsinkiju za The Sunday Telegraph.

Saara Junttila, koautorica studije i istraživačica kognicije pasa na Sveučilištu u Helsinkiju, dodala je: “Većina pasmina ima svoje snage i slabosti. Naprimjer, labrador retriver bio je vrlo dobar u čitanju ljudskih gesta, ali nije tako dobar u prostornom rješavanju problema.”

U jednom zadatku pas je morao zaobići prozirnu ogradu u obliku slova V kako bi došao do nagrade, hrane koju je mogao vidjeti. Cilj mu je bio izmjeriti sposobnost rješavanja problema. Tim je mjerio sposobnost pasa da čitaju geste natjeravši ih da reagiraju na pet ljudskih pokreta: stalno pokazivanje, kratko pokazivanje, pokazivanje nogom, pokazivanje na nešto dok su okrenuti u drugom smjeru i praćenje pogleda.

Znanstvenici su također istraživali koliko je pas samostalan i koliko brzo dolazi do čovjeka po pomoć suočen s nerješivim zadatkom – hranom u zatvorenoj kutiji.

U istraživanju su sudjelovale pasmine: Belgijski malinois, Australski kelpie, Labrador retriver, Škotski ovčar, Zlatni retriver, Hovawart, Španskii vodeni pas, Šetlandski ovčar, Engleski koker španijel, Australski ovčar, Mješanac, Njemački ovčar, Finski laponski pas, Border collie.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE