Općinsko/Gradsko vijeće Visoko dekorativni i nepotrebni politički atavizam koji ne služi ničemu suprotno Članu 22., Tačka 7.

Još 2012.godine nakon pobjede na lokalnim izborima, kako su je sami preambiciozno nazvali “redizajnirane SDA”, sistematski i planski se krenulo u akciju uništavanja i urušavanja institucije Općinskog Vijeća. Tako je trasiran put za centralizaciju moći i vlasti kroz trezorsko poslovanje koje omogućava i apsolutnu materijalnu moć koncentrisanu u jednoj osobi.

Nakon toga je uslijedilo neviđeno političko kurvanje i kupovina vijećnika kroz razne “sitne oblike pažnje” u vidu uhljebljavanja u javnom sektoru i opšti haos u Klubovima stranaka te izmišljanja nekakvih novih klubova i davanja pravo glasa onima koji ga do tada nisu imali sa ciljem preglasavanja drugih, a sve sa konačnim ciljem stavljanja pod kontrolu Zakonodavne vlasti u okvir Izvršne vlasti, a što je nenormalno i neprirodno u demokratskim društvima, a sasvim razumljivo i prihvatljivo u monarhijama i diktatorski uređenim sistemima.

Sve što se danas dešava je posljedica ovog uzroka iz 2012.godine i samo je pitanje kada će na koga doći red. Samovolja započeta otimanjem i gašenjem Novogodišnjeg turnira Memorijal “Midhat Ahić”, izbacivanje na ulicu sportista invalida sa stadiona Luke, prvobitno otimanje prostora KTK u zgradi Stare pošte, otkazivanje ugovora “Izbor Trgovina” u glavnoj čaršijskoj ulici, pokušaj otimanja Veterinarske stanice, silovanje JP RTV Visoko i čudna pretvorba u JU RTV Visoko uz izbacivanje iz Doma kulture, završno sa Gradskom kafanom i svim onim između pobrojanih primjera i onih koji tek slijede…

Vratimo se na početak i slovo zakona, pa da vidimo šta su to prava i obaveze načelnika Općine, ili sad Gradonačelnika Grada odnosno onih nesretnih 25 vijećnika koje biramo svake četiri godine.

Da bi bilo ko u ime Općine / Grada raspolagao imovinom, a tu spada kupovina i prodaja MORA imati saglasnost Vijeća.

Općinsko Vijeće ili sada Gradsko Vijeće donosi Odluku o upravljanju i raspolaganju imovinom.

Ako znamo ove dvije stvari, samo po sebi se nameće pitanje da li je Vijeće, u slučajevima “Izbor Trgovine” i “Stara Pošta”, dalo saglasnost za izbacivanje iz općinskog prostora, odnosno kupovinu.

Uostalom, nije teško provjeriti šta su prava i obaveze nečelnika/gradonačelnika odnosno Općinskog/Gradskog vijeća. To je bar danas veoma lako ustanoviti sa nekoliko klikova, a onda uporediti sa onim što se zaista dešava u visočkoj političkoj praksi.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.