BiHOpćina Kakanj prva počela isplaćivati plaće roditeljima njegovateljima

Općina Kakanj prva počela isplaćivati plaće roditeljima njegovateljima

Zakon o roditeljima njegovateljima u Federaciji, čija je primjena počela 30. decembra prošle godine, još nije u potpunosti zaživio. Prema ovom zakonu, jedan od roditelja, koji 24 sata brine o djetetu sa stopostotnim invaliditetom, ima pravo na naknadu u visini minimalne plaće. Brojni su rizici i nejasnoće pratili implementaciju zakona, počev od toga gdje i na koji način će biti riješen radno-pravni stastus roditelja njegovatelja. Općina Kakanj prva je riješila prepreke i počela isplaćivati minimalne plaće roditeljima.

Kao posljedica teškog poroda, 12-godišnja Hana rođena je s nekoliko dijagnoza. Majka je bila primorana napustiti fakultet i u potpunosti se posvetiti dijetetu. Hana zbog 100-postotnog invaliditeta prve kategorije ne može da samostalno obavlja niti jednu funkciju.

„Ona ako se treba da se okrene, to ja za nju radim. Vezana je za krevet, za invalidska kolica, koristi pelene i razna ortopedska pomagala kako bi normalno koliko-toliko mogla da funkcioniše. Kako ona ne može ništa, to je obaveza 24 sata. Ja ne mogu reći da je to moj posao. To je jednostavno uloga majke“, govori Amela Šahinović.

Stupanjem na snagu Zakona o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH ove godine počela je dobivati minimalnu plaću – 543 KM: „Ne može se ničim platiti ovo što mi radimo, ali znači nam na drugoj strani – mi imamo tu jednu sigurnost od države“.

Općina Kakanj je prva u kojoj je ovaj zakon u potpunosti zaživio. Nažalost, u ostatku entiteta obrađeno je tek 13 općina.

„Mi ne optužujemo nikoga, zaista se ta neka tromost pokazala u Centrima za socijalni rad. Ne znamo razlog, je li to manjak osoblja ili već šta. Mi ne ulazimo u to, ali možemo da konstatujemo da naše porodice, naše majke još nisu počele primati ta sredstva“, kaže Selvedin Dedić, direktor Udruženja Dlan.

Centar za socijalni rad Kakanj, s ciljem da budu na usluzi građanima i što prije uvedu u pravo korisnike, počeli su primjenu zakona. U početku je bila veoma teška, jer se malo pitala struka. Svjesni rizika i da bi to mogao biti mač s dvije oštrice, jer se radi o osjetljivoj kategoriji stanovništva, nastojali su pronaći najbolje rješenje.

„Nema dogovora Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Federalnog ministarstva finasija. Centri se ponovo dovode u situaciju da rješavaju što nije rješeno do tada, da rješavaju sa Poreznom upravom i različiti su pristupi Poreznih uprava“, ističe Fakir Ajdinović, direktor Centra za socijalni rad Kakanj.

Kakanj je priznao prava 39 korisnika – roditelja njegovatelja. Pravo na naknadu imaju nezaposleni roditelji ili srodnici staratelji djece sa 100-postotnim invaliditetom koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje.

„Problemi postoje jer se tretira kao naknada – u praksi je to plaća. Mi smo naše roditelje njegovatelje tretirali kao i naše zaposlenike. Oni su nama na spisku“, objašnjava Ajdinović.

Uz podršku USAID-a napravljena je nova softverska baza kako bi se unaprijedio proces. Iako je primjena Zakona počela, neki roditelji nisu zadovoljni, sve dok ne bude efikasnije rad službi. Također je potrebno uraditi još mnogo kako bi se spriječila diskriminacija i kako bi sva djeca, bez obzira na to u kojem kantonu žive, imala jednaka prava pri korištenju specifične ishrane, ortopedskih pomagala i drugih pogodnosti nužnih za normalno funkcionisanje.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE