SportAtletikaOmar Bojčić sa tri medalje prvo ime GP u Maroku

Omar Bojčić sa tri medalje prvo ime GP u Maroku

Paraatletičar Omar Bojičić, reprezentativac Bosne i Hercegovine, najuspješniji je takmičar Grand Prix mitinga koji se održao u marokanskom Marakešu.

Bojičić je osvojio tri medalje, od kojih su srebrena i dvije bronzane, a oborio je dva državna rekorda Bosne i Hercegovine, na 200 i 400 metara.

Takmičar Bosne i Hercegovine okitio se medaljom u svakoj disciplini u kojoj je nastupio. Drugi je bio na 200 metara (27,48), dok je treća mjesta osvajao u disciplinama 100 (13,11) i 400 metara (1:02,10). Na ovom izuzetno jakom takmičenju nastupilo je 45 reprezentacija sa svih kontinenata, uz učešće svjetskih i olimpijskih prvaka. Bosna i Hercegovina je na listi osvajača medalja na 27. mjestu, a sve tri medalje osvojio je upravo Bojčić, koji je bio i jedini predstavnik svoje zemlje.

Grand Prix miting u paraatletici pandam je takmičenju poput Dijamantske lige u atletici, jer okuplja najbolje svjetske paraatletičare koji „traže normu i vizu“ za Paraolimpijske igre i svjetska prvenstva.

Velike zasluge za Bojčićev napredak i rezultate, pored porodice koja mu je glavni oslonac ima i Faris Ibrahimpašić, trener i vodič na trkama. Nekadašnji prvak Bosne i Hercegovine na 400 metara i vicešampion na 200 je uz mladog Omara tek nekoliko mjeseci. Ibrahimpašić je sa kolegama iz štafete nosilac balkanske bronze iz Istanbula sa Balkanijade, u disciplini četiri puta 400 metara.

Bojičić i Ibrahimpašić, kako ističu, nadaju se da će kruna napornog rada doći naredne godine na Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024.

Federalna.ba / AA / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE