NaslovnicaBiHOduzeta roba ...

Oduzeta roba u vrijednosti od 1,6 miliona KM: Najveća zaplijena cigareta u BiH ikad

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje ostvarili su rekordnu zaplijenu cigareta na prostorima Bosne i Herecgovine. Spriječili su pokušaj krijumčarenja 585 kartona cigareta ukupne tržišne vrijednosti 1.608.000,00 KM, a uhapšena je jedna osoba.

Provodeći operativne aktivnosti na terenu službenici Uprave za indirektno oporezivanje izvršili su detaljan pregled teretnog motornog vozila u vlasništvu firme iz Crne Gore.

Tom prilikom je otkriveno da se pokušalo prokrijumčariti 585 katrona (292.500 paklica cigareta), brenda Regina Red čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 1.608.000,00 KM. Krijumčarene cigarete bile su namijenjene “crnom tržištu” Evropske unije.

Pošiljka je, kako saznajemo, iz Podgorice, preko Bosne i Hercegovine, trebala stići u Koprivnu u Hrvatskoj.

Aktivnosti na terenu su provedene na osnovu naredbe Suda BiH i uz odličnu saradnju sa Tužilaštvim BiH. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “Nedozvoljen promet akciznih proizvoda” iz člana 210a. Krivičnog zakona BiH, Tužilaštvu BiH biće podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu protiv osumnjičene osobe.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje nastavljaju dalje sa prikupljanjem dokaza u vezi sa navedenim krivičnim djelom. Tereteno motorno vozilo u kojem su pronađene krijumčarene cigarete je privremeno oduzeto jer je korišteno kao kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, dok je osoba inicijala K. M uhapšena u Sarajevu te će uskoro biti predata tužilaštvu.

U hapšenju su učestvovali i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, a hapšenje je izvršeno po naredbi Suda i Tužilaštva BiH.

U teretnom motornom vozilu crnogorskih registarskih oznaka pronađena je i određena količina novca, kao i dva mobitela.

Prilikom provođenja aktivnosti na terenu sluzbenici UIO koristili su specijalističku opremu – mobilni skener Nuctech, koji je Upravi donirala Vlade N.R. Kine, a koji je u mnogome doprinio uspješnoj realizaciji ove operativne aktivnosti.

Visoko.co.ba / Klix

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.