BiHOdržan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora...

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, sa mnogobrojnom bh. delegacijom, učestvovala je danas na prvom uvodnom sastanku izaslanstava Bosne i Hercegovine i Evropske komisije nakon otvaranja pregovora.

Sa strane EU sastanku je predsjedavao generalni direktor Glavne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman.

Krišto se iznova zahvalila Evropskom vijeću i Evropskoj komisiji što su prepoznali napore i postignuća Vijeća ministara BiH i aktualne vladajuće koalicije i donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i Evropske unije.

– Ta podrška i priznanje su od velike važnosti za nastavak našeg rada i daljnji napredak u ostvarivanju naših ciljeva – istakla je Krišto.

Ona je iskazala zadovoljstvo što je u izuzetnom kratkom roku uspješno organizirano ad hoc stručno, operativno i kvalitetno bh. izaslanstvo.

Podsjetila je da je cilj današnjeg sastanka pregled sljedećih koraka i dodatno pojašnjenje pregovaračkog procesa, naročito pripreme i pregleda pravne stečevine Evropske unije, kao i pregleda pregovaračke strukture u BiH, uoči nadolazeće međuvladine konferencije.

– Veoma je važno da danas, na samome početku, kao i tokom cijelog procesa, pokažemo odlučnost i predanost uspostavljanju konstruktivnog dijaloga u koji će sve vrijeme biti uključene nadležni nivoi vlasti – istakla je Krišto i dodala kako današnji sastanak šalje snažnu poruku iz BiH o spremnosti za saradnju i napredak u procesu pristupanja EU.

Naglasila je kako proces integracija u EU podrazumijeva aktivno sudjelovanje političkih predstavnika u institucijama BiH, zbog čega je ključno omogućiti prostor za dijalog i dogovor te donošenje odluka u institucijama BiH, kako bi se ostvario napredak na EU putu i unaprijedila stabilnost i prosperitet naše države.

Dodala je kako će se i naredni koraci BiH na EU putu zasnivati na dijalogu, kompromisu i uzajamnom poštivanju te kako Evropska komisija očekuje brzu evaluaciju Programa integriranja BiH, jer je povratna informacija izuzetno važna za pripremu naredne faze bilateralnog screeninga usklađenosti zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

– Što prije dobijemo tu povratnu informaciju, to ćemo biti spremniji za sljedeće korake u procesu integracije – poručila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i dodala da predstavnici institucija BiH intenzivno rade na ispunjavanju svih preostalih obaveza, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE