NaslovnicaLokalne TemeOdred izviđač...

Odred izviđača “Visoko” još jednom “položio” domaćinstvo

Odred izviđača “Visoko” već duže vrijeme ima odličnu saradnju sa izviđačima iz Velike Britanije, a ona je prešla, u kako to vole reći visočki izviđači, u jedan odnos koji ima bliskost “poput porodice”. Upravo tome je dokaz i posjeta grupe izviđača iz Velike Britanije našoj zemlji, tačnije Visokom, koji su u BiH bili u okviru svoje ekspedicije “Istraživački pojas”. Kako je istakao Džanin Jamaković, jedan od domaćina u Visokom, gosti su kao i uvijek bili oduševljeni našom zemljom, a saradnja će se nastaviti i u narednom periodu.

“Poznanstvo je počelo na malom ekranu, preko kompjuterske kamere, na online izviđačkom događaju i od tada, iz dana u dan, naše prijateljstvo i saradnja jača. Oni su iz Oxfordshiredistrikta, iz gradića u samom centru Engleske – Banbury. Volim pričati priču o njima i o tome kako smo se upoznali jer je nesvakidašnja, posebna – naša je priča. Nije niko mogao pojmiti da će iz tog našeg razgovora 2015. godine proizaći stvaran susret, dva, tri, četiri susreta – prestali smo i brojati… Tri puta su posjetili našu zemlju i ne planiraju stati. U februaru ove godine su nas posjetili sa 70 izviđača iz svog distrikta – 70 mladih Engleza koji su uživali u zimskim ljepotama bh. planina”, objašnjava Džanin te prenosi utiske engleskih izviđača kako im se izuzetno dopala priča o našoj domovini, našoj maloj, skromnoj BiH za koju su istakli da je nedovoljno proslavljena za svoju ljepotu i istorijsko bogatsvo te da je “skriveni dragulj u kojeg se čovjek zaljubi kada ga otkrije”.

“Ovaj put su u BiH bili 11 dana i sve vrijeme su boravili u Visokom sa ponekim izletom u južne i sjevernije dijelove regije. S nama u Visokom je bila jedna četveročlana porodica, a tu u BiH je bilo još petero izviđača uzrasta od 16 do 18 godina koji su bili na ekspediciji za svoj Istraživački pojas – jedno od mnogih odlika koje kao izviđač možete dobiti u Engleskoj. Bit Istraživačkog pojasa jeste da grupa mladih izviđača ode u stranu zemlju na 10 dana i odradi 20 izazova koje im postavi njihov Odbor, a svrha je da što bolje upoznaju stranu kulturu, običaje, kuhinju i sl. U BiH su obišli mnoge gradove od Mostara pa sve do Bihaća, a motivisani izazovima probali su mnoga bosanska jela, našu kafu, naučili malo ‘parlati naški’ i čuli mnoge priče o bogatoj istoriji naše zemlje. Dva dana su proveli u Visokom gdje su bili i naši ostali gosti, a u jednom trenutku smo tu imali i izviđače iz Litvanije i Estonije koji su nakon Evropske izviđačke konferencije u Splitu svratili na dva dana, tako da smo imali jednu malu internacionalnu smotru. Rastanak s njima je uvijek težak, ali osjećaj sigurnosti je sigurno znati da će nas izviđački pokret, prije ili kasnije, opet spojiti”, dodao je Džanin Jamaković.

Neven Krajišnik / Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.