BiHOdgovorni šute, a pacijenti trpe: Gube li se životi zbog zatvaranja KUM-a...

Odgovorni šute, a pacijenti trpe: Gube li se životi zbog zatvaranja KUM-a ponedjeljkom i petkom?

Piše: Amra Varatanović

Dokument o restruktuiranju zdravstvene djelatnosti i reorganizaciji zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo trebao bi se naći pred zastupnicima u Skupštini KS, jer je javna rasprava davno okončana, piše bh. novinska agencija Patria.

Odgovore iz Ministarstva zdravstva KS na čijem je čelu Zilha Ademaj (SBB) o tome kada će se ovaj dokument naći na dnevnom redu Skupštine ali i zašto u njemu nije definiran precizan put pacijenta po pitanju hitnog zbrinjavanja nismo dobili.

Praksa da se zatvori KUM KCUS-a ponedjeljkom i petkom, a da se pacijenti šalju u Opću bolnicu „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ koju je sprovela u djelo direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, a ispunio direktor Opće bolnice Sead Bašić pod usmenom saglasnosti ministrice Ademaj nije se pokazala učinkovitom.

Ovaj sistem je uveden 4. aprila 2016. godine, ali za to nikada nije donesena zvanična odluka, a ministrica Ademaj to je nazvala “probnim periodom”.

Iako je bilo najavljeno da će ovim dokumentom biti obuhvaćen ovaj segment jer je praksa pokazala da „vozanje“ pacijenta od Opće bolnice do KCUS-a povećava ne samo troškove (umjesto da se taj novac usmjeri na neke druge prijeko potrebne stvari u bolnici) već se gubi dragocjeno vrijeme za pacijente, a posebno one čiji život visi o koncu i kada je svaka sekunda od presudne važnosti.

Zanimljivo je da na press konferenciji koju je održala Izetbegović prije nekoliko dana povodom godine njenog mandata na čelu KCUS-a nije izašla sa egzaktnim podacima o broju intervencija, operacija, pruženih usluga, popunjenosti kapaciteta bolnice itd.

S druge strane, u istom tom periodu kapaciteti Opće bolnice popunjeni su 75%, a ranijih godina je bilo oko 42%. Da li to znači da se pacijenti iz KCUS-a i drugim danima preusmjeravaju u Opću bolnicu?

Ostaje nejasno zašto izostaje reakcija povodom neefikasnog sistema zatvaranja KUM-a ponedjeljkom i petkom kada se pokazalo da većina pacijenata ipak iz Opće bolnice bude upućena u KCUS. To je pitanje i za resorno ministarstvo, ali i za Vladu KS kao osnivača i Skupštinu KS.

Posljednji takav slučaj dogodio se u petak 3. februara kada je u naselju Bare došle do teške saobraćajne nesreće u kojoj je pješakinja zadobila povrede opasne po život. Umjesto da bude prebačena u KCUS koji je udaljen 5 minuta, ona je prvo odvezena u Opću bolnicu odakle je upućena na KCUS gdje je podvrgnuta hitnom operativnom zahvatu i gdje se ljekari bore za život.

S obzirom da Opća bolnica pruža usluge sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, a KCUS tercijarnog kako to ističe i sama Izetbegović ostaje nejasno zašto se pacijenti za koje se na licu mjesta utvrdi stepen povreda ne upućuju na pravu adresu.

Pitamo se koliko je zabilježeno ovakvih slučajeva, a koliko onih za koje je to “vozanje” bilo fatalno.

Iako je najbolje rješenje da doktori Hitne pomoći na osnovu stepena povreda i stanja pacijenta odrede gdje se pacijent treba usmjeravati neovisno koji je dan u sedmici o tome se niko ne želi očitovati ili suprotstavljati naredbama direktorice KCUS-a.

A pacijentima ostaje nada da ih ova praksa neće koštati života ili da prije toga počnu podnositi tužbe za ugrožavanje života.

nap.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE