BiHDr. Đokanović odlazi sa UKCS: Pogrešni potezi Sebije Izetbegović mogu dovesti do...

Dr. Đokanović odlazi sa UKCS: Pogrešni potezi Sebije Izetbegović mogu dovesti do tragedije

Još jedan ljekar odlučio je napustiti UKCS. Ugledni pedijatar dr. Dragan Đokanović sutra, prvog radnog dana u Novoj godini, rekao nam je da će dati otkaz i uzeti svoju radnu knjižicu, piše Patria.

-S obzirom da ne želim da budem saučesnik jednog pogrešnog projekta; projekta koji je vrlo rizičan i koji, po mom mišljenju, može rezultirati krajnje neželjenim situacijama, čak i tragedijom, neću potpisati novi ugovor o radu koji mi je pripremljen, a neću ni sudskim putem da štitim moj postojeći status.

Odlučio sam da sutra dam otkaz.  Naravno, napuštanjem Kliničkog centra ne mijenja se moj odnos prema mom gradu, prema mom sportu i prema mojim brojnim prijateljima, kaže dr. Đokanović.

U UKCS obavio je kompletan specijalizantski staž.

-Specijalizaciju sam počeo 1988. godine, a završio je 1992. godine. Ponovo sam u njega došao u junu 2005. godine. Desilo se to na poziv mojih kolega sa fakulteta i prijatelja doktora Senke Mesihović – Dinarević i Farisa Gavrankapetanovića.

Početak rada i povratak u Sarajevo bio je u vremenu vrlo skromne komunikacije između građana Istočnog Sarajeva i Sarajeva. Sjećam se da je, tih mjeseci, tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić izjavljivao da i posljednji Srbi napuštaju glavni grad Bosne i Hercegovine.

Međutim, bez obzira na takvu političku situaciju, odlučio sam da prihvatim ponudu prijatelja i tako je počeo moj rad u Sarajevu. Ubrzo sam krenuo i sa obnovom porodične kuće te formiranjem gimnastičkog kluba u FIS-u, priča nam dr. Đokanović i nastavlja:

-Neonatološko odjeljenje u sarajevskom porodilištu je iz godine u godinu kadrovski jačalo, odnosi između kolega bili odlični pa sam sa zadovoljstvom dolazio na svoje radno mjesto. Izvanrednu saradnju sam imao i sa tadašnjim direktorom GAK-a, profesorom Idrizom Bukvićem. Odlična saradnja sa rukovodiocima GAK-a nastavila se i nakon odlaska profesora Bukvića u penziju. Posebno bih istakao saradnju sa profesorom Zulfom Godinjakom, tihim i izuzetno vrijednim stručnjakom.

Međutim, sve, kako bi se to u narodu reklo, što je lijepo i ne traje dugo. Na čelo Kliničkog centra dolazi gospođa Sebija Izetbegović. Nastupa vrijeme u kome, siguran sam u to, 90 posto radnika osjeća veliku neprijatnost prilikom polaska na posao. Klinički centar postaje igračka jedne doktorice; doktorice koja nikada nije uživala ugled među kolegama, ali koja se uvijek isticala arogancijom i neprijatnim komentarima upućenim zaposlenima.

Odjeljenje na kome sam radio doživljava svoj kadrovski brodolom. Od sedam doktora ostaje nas troje. I, umjesto da javnost bude o tome precizno obaviještena, a da se od nadležnog ministarstva traži odgovarajući broj specijalizacija i na edukaciju pošalju mladi ljekari, gospođa Izetbegović, ne želeći da problem postane javan, na sebi svojstven način, lukavim potezima, pokušava da zamaskira.

Valjda u želji da ne naruši, u svojoj glavi isprojektovani imidž „uspješnog menadžera“ te, samo tri mjeseca nakon jedne sistematizacije, sa svojim Upravnim odborom, organizuje još jednu ekspresnu sistematizaciju i pedijatre sa mog odjeljenja prebacuje na Neonatološko odjeljenje Pedijatrijske klinike. Znači, tim činom, i onaj nukleus od koga se moglo krenuti u napredak neonatološkog odjeljenja sarajevskog porodilišta, gospođa Izetbegović je uništila. Ne želeći da budem saučesnik jednog pogrešnog projekta odlučio sam dati otkaz.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE