Novosti iz Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”

Aktivnosti na pripremi nove sezone užurbano teku

1619

U Visokom je održan zajednički sastanak Foruma građana “Visoko”, Upravnog odbora Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i predstavnika Visokog u kantonalnom i federalnom parlamentu. Na sastanku su članovi rukovodstva Foruma dali punu podršku aktivnostima Fondacije, a osobito naučnom i turističkom aspektu. Poznato je da je pod okriljem Foruma prije nekoliko godina organizirana peticija, kojom su četrdeset četiri organizacije civilnog društva Visokog podržale Fondaciju, tražeći od viših instanci da finansijski i organizacijski stanu iza projekta istraživanja bosanskih piramida. Zaključeno je da obje organizacije upute zahtjev za sastanak na različitim nivoima, s akcentom na one koji rukovode turističkim i privrednim sektorima. Delegati Visokog u federalnom parlamentu su istakli da će učiniti sve da se na istinit način predstavi ovo otkriće i zatraži podrška odgovarajućih ministarstava.

Nakon predramazanskog sastanka svih muftija i glavnih imama Bosne i Hercegovine i dijaspore održanog proteklih dana u Travniku, delegacija s muftijom Medžlisa Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj efendijom Pašom Fetićem i glavnim imamima Medžlisa Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj na čelu, posjetila je Prahistorijski podzemni kompleks tunela Ravne. Nakon obilaska, muftija Fetić uputio je pohvalne riječi za voditelja projekta arheoloških istraživanja dr. Semira Osmanagića i dao podršku naporima Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” u promovisanju i zaštiti kulturno-historijskih znamenitosti te razvoju turizma u BiH.

Tim Fondacije proteklih je dana vrijedno radio na uređenju arheoloških sondi na lokalitetu Bosanske piramide Sunca. Tokom sedam dana, očišćene su sve sonde na ovoj piramidi, a radovima su rukovodile arheologinja Anela Podrug i geologinja Mejra Kozlo. Popravljeno je stepenište koje vodi ka arheološkim sondama, očišćene su sve sonde od smeća, blata i vegetacije kao i svi prilazni putevi. Zamijenjeni su i znakovi kod sonde 11 koji opisuju lokaciju i upozoravaju na zabranu bacanja smeća na lokacijama, kao i putokazi za turiste.

Komentari

komentara