SportAtletikaNovi rekordi za atletičare Miliciju i Hadžiahmetagić

Novi rekordi za atletičare Miliciju i Hadžiahmetagić

Bosanskohercegovački skakači s motkom, članovi AK Sarajevo Arian Milicija i Neira Hadžiahmetagić, ostvarili su nove državne seniorske rekorde na Memorijalnom dvoranskom mitingu “Josip Gašparec” u Osijeku (Hrvatska), koji je održan u okviru World Athletics Indoor Tour Bronze.

Milicija je, s preskočenih 5.15 metara, bio prvi u grupi B – inače drugoj po kvaliteti ovog mitinga (ml. juniori, juniori i ml.seniori) organiziranog samo za skakače s motkom, a vlastiti i bh. apsolutni rekord popravio je za pet centimetara.

Ovo mu je, inače, bio čak treći put ove zime da popravlja lični i bh. apsolutni rekord. Uz to je ovog puta bio uspješniji od Slovenca Jana Rovana, koji je nedavno, na Balkanskom juniorskom prvenstvu u Beogradu, bio uspješniji od njega te osvojio zlato, dok je Milicija tada bio srebreni.

Rovan je ovog puta preskočio samo 4.75 metara, koliko su na trećem i četvrtom mjestu ostvarili i njegovi sunarodnjaci, Luka Zupanec i Matić Treslić. U elitnoj grupi pobijedio je Filipinac Ernest John Obiena s 5.83 metra.

Hadžiahmetagić je, pak, postavila novi lični i bh. seniorski dvoranski rekord u ženskoj konkurenciji, koju sada iznosi 2.53 metra. Dosadašnji rekord u dvorani iznosio je 2.50 metara, dok je na otvorenom prošle sezone preskočila 2.82 m, što je bh. seniorski rekord na otvorenom.

Hadžiahmetagić je bila šesta u grupi C, u kojoj su zajedno nastupili atletičari i atletičarke, a od djevojaka je bolja od nje bila samo na 4. mjestu Hrvatica Bruna Franulović s 2.73 m. U elitnoj grupi kod žena pobijedila je Grkinja Eleni-Klaoudia Polak s 4.56 m.

U grupi s Hadžiahmetagić nastupila su i njena dvojica klupskih kolega, višebojci Benjamin Bojanić i Emir Bektašević. Senior Bojanić bio je s preskočenih 3.63 m drugi, a ml. junior Bektašević, s preskočenih 2.73 metra, peti.

Federalna.ba / Fena.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE