BiHPrivredaNovi problemi za malinare: Otkupne cijene malina niže za 10 i 20...

Novi problemi za malinare: Otkupne cijene malina niže za 10 i 20 feninga po kilogramu

Kiša koja već nekoliko dana pada u Bosni i Hercegovini ne dozvoljava malinarima da na vrijeme sortiraju maline iz svojih malinjaka, a danas su doživjeli novi udarac.

HEKO je u obavijesti malinarima poručio da će zbog lošeg kvaliteta maline prouzrokovanog vlažnim i kišovitim vremenskim prilikama, otkupna cijena malina od 22. juna iznositi 1,50 KM/kg za sortu meeker i 1,20 KM/kg za sorte willamette i tulameen. Ranije su cijene ovih vrsta malina bile 1,60 KM, odnosno 1,40 KM po kilogramu.

Cijena organske maline prve klase svih sorti ostaje nepromijenjena i iznosi 2,40 KM/kg.

Nakon problema sa zatvaranjem hladnjača i ionako niskih otkupnih cijena, problemi malinara će se očigledno nastaviti i u narednom periodu.

 Brojne političke stranke su uputile zahtjev državi da se uključi u pomoć malinarima kako bi nekada najperspektivnija grana poljoprivrede opstala u Bosni i Hercegovini koja je 7. u svijetu po ostvarenoj proizvodnji malina.

visoko.ba/klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE