SportNogometNogometaši Njemačke tokom timskog fotografiranja pokrili usta

Nogometaši Njemačke tokom timskog fotografiranja pokrili usta

Fudbaleri reprezentacije Njemačke pokrili su usta tokom fotografisanja svog tima prije početka prve utakmice na Svjetskom prvenstvu zbog odluke FIFA-e da zabrani nošenje specijalnih kapitenskih traka u znak protesta zbog diskriminacije u zemlji domaćinu prvenstva, Kataru.

Tim se postavio u tradicionalnoj formaciji prije utakmice protiv Japana, koja je počela u 14 sati, a svaki od 11 igrača je pokrio usta desnom rukom.

Taj potez dolazi kao odgovor na upozorenje FIFA za sedam evropskih federacija, uključujući i Njemačku, da će igrači biti kažnjeni ako nose šarene trake sa natpisom “Jedna ljubav” kao simbol inkluzije i različitosti.

Katar se nalazi “pod lupom” zbog ljudskih prava u toj zemlji i zakona koji kriminalizuju homoseksualnost.

Fifa je izdala upozorenje u ponedjeljak i saopštila da će igrači koji nose tu traku odmah dobiti žuti karton.

Selektor Njemačke Hansi Flik i predsjednik Fudbalskog saveza Bernd Neuendorf bili su među onima koji su kritikovali tu odluku.

Federalna.ba / Beta.rs / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE