NaslovnicaSvijetNjemačka sman...

Njemačka smanjuje porez na plin na period do 2024.

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je smanjenje poreza na plin jer su cijene ovog energenta znatno porasle zbog rata u Ukrajini. Do 2024. godine naplaćivat će se niža porezna stopa od sedam posto, a ne 19 posto koliko se sada plaća.

Olaf Scholz rekao je danas na press konferenciji da njegova vlada smanjuje porez na dodanu vrijednost (PDV) na plin sa standardne stope od 19 posto na sedam posto na ograničeno razdoblje do 2024. godine. On je također obećao veću podršku potrošačima, javlja Deutsche Welle.

Njemački kancelar rekao je da očekuje da energetske kompanije “prenesu ovu uštedu 1-na-1” na potrošače.

Kao i naknada za plin od 2,4 centa po kilovatsatu najavljena ranije ove sedmice, smanjenje PDV-a će stupiti na snagu u oktobru i trajat će do kraja 2023.

Najava smanjenja poreza odmah je potaknula apele opozicije i velikih potrošača da vlada pronađe način da ublaži udarac.

– Ovim korakom rasterećujemo kupce daleko više od tereta koji će stvoriti naknada za plin – rekao je Scholz.

Niža stopa od sedam posto naplaćuje se na robu koja se smatra ili osnovnom ili kulturnom vrijednošću, uključujući namirnice, putovanja lokalnim javnim prijevozom, knjige, časopise te ulaznice za pozorište i muzeje. Ostala dobra i usluge podliježu porezu na dodanu vrijednost od 19 posto.

Plin je uvjerljivo najpopularniji način grijanja kućanstava u Njemačkoj, koristi se za grijanje nešto manje od polovine domova u zemlji.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.